Можеби самото спомнување на зборот „Дубаи“ ви оди на нерви, бидејќи веднаш помислувате на познатото дубајско чоколадо за кое постојано се зборува, но мораме да признаеме дека, колку и да го слушаме овој хит сите, ние не се заинтересирани за тоа што всушност е и зошто толку многу возбуда.
Да потсетиме, се започна со слаткарницата The Fix од Дубаи, каде се појави чоколадо филувано со крем од ф’стаци со крцкав кадаиф. Поради своите раскошни состојки, брзо ги воодушеви оние кои го пробаа, па малку по малку виралните видеа и објави на социјалните мрежи почнаа да земаат замав.
Стана популарно да го добиете, да го пробате и да го снимите на TikTok, додека за тиктокерите важен елемент на видеото беше квалитетниот звук за да го слушнат крцкањето при првото залак чоколадо. Наскоро луѓето почнаа да зборуваат за тоа како тоа е најдоброто чоколадо на светот, а многумина го посакаа и почнаа да го прават дома затоа што – навистина не е толку тешко.
Рецептот за чоколадо од Дубаи постои и многумина го пробале. Ако се прашувавте што всушност е тоа или „каква хемија е тоа“ – станува збор за четири состојки.
чоколади
крем од ф’стаци
путер
кадаиф
Кадаиф, инаку, е традиционален десерт карактеристичен за кујните на Блискиот Исток, Балканот, Турција и Грција.
Се прави од специфично тесто кое личи на тенки нишки и обично се полнат со слатки или солени филови, па се пече и се прелива со сируп.
Тестото за кадаиф е тенко како тестенини и се користи за подготовка и на оваа чоколада. Еве како точно се подготвува чоколадото.
Како да го подготвите?
За почеток растопете ја чоколадата и намачкајте ја на калапот во кој ќе го направите – може да биде силиконски калап или ако немате на пример калап за мафини или калап за леб што го имате претходно обложена со хартија за печење, ќе направи. Калапот премачкајте го со чоколадо, а не заборавајте да ги премачкате и ѕидовите.
Сега исечкајте го кадаифот, растопете го путерот во тавче и додадете го исечениот кадаиф, па печете го додека не порумени и не стане крцкав. Во друг сад нежно загрејте го кремот од ф’стаци и измешајте го со кадаифот. Калапот во кој сте го ставиле чоколадото наполнете го со смесата од ф’стаци и кадаиф, прелијте го со уште чоколадо и ставете го во фрижидер да се стегне чоколадото. Кога чоколадото ќе се олади и смесата ќе се стврдне, можете да го консумирате.