Стевиата е многу популарен засладувач и многу луѓе ја користат за да го заменат белиот и кафеавиот рафиниран шеќер. Но, дали некогаш сте се запрашале колку всушност е поздрава како алтернатива на шеќерот?
Овој засладувач за прв пат се појави на американскиот пазар, а многумина беа воодушевени што имаа „природна“ замена за шеќер која не содржеше калории и беше многу послатка.
Она што е интересно е дека стевиата често била опција за дијабетичари, а со зголемувањето на бројот на дијабетичари, стевиата ја задржала својата популарност. Според истражувањето на Нилсен, продажбата на производи кои содржат стевиа се зголемила за 16 проценти од 2017 до 2018 година.
Овој засладувач доаѓа од јужноамериканското растение Stevia rebaudiana. Растението содржи стевиол гликозиди, кои се користат како засладувачи. Стевиа може да се најде во пијалоци, десерти, колачи, слатки, јогурт и други слични производи.
Американската Администрација за храна и лекови (ФДА) смета дека стевиа е „општо призната како безбедна (GRAS) состојка“. Ова не важи за листовите од стевиа и суровите екстракти од стевиа, кои немаат одобрение од FDA за употреба во храна.
Постоеше првична загриженост дека стевиата може да го зголеми ризикот од рак или репродуктивни проблеми врз основа на студии на животни. Конкретно, надзорната група Центарот за наука од јавен интерес (CSPI) го предводеше обвинението барајќи од FDA да го задржи статусот GRAS. Сепак, сега, по повеќе од 10 години на пазарот, стевиа е безбедна дури и според стандардите на CSPI, иако групата сè уште сака дополнително тестирање за дополнително да ја утврди нејзината безбедност.
„Стевиа не го зголемува шеќерот во крвта. Таа е добра и безбедна алтернатива на шеќерот за пациенти со дијабетес“, објасни Леа Кауфман, регистриран диететичар и сертифициран едукатор за дијабетес.