Бананата не е најсреќен избор за појадок

Бананите се на самиот врв на здрави намирници, обезбедуваат енергија, заситуваат, имаат висока содржина на калиум и магнезиум, добри се за срцето и мускулите и имаат високо ниво на витамин Б6, што е важно за нашиот нервен и имунолошки систем.

Но, кога станува збор за појадок, сите нутриционисти ќе ви кажат дека бананите се најлошата храна која може да jа изберете.

Зошто не можеме да појадуваме банани?

Се чини дека бананата е совршена опција за брза закуска наутро, но ако внимателно погледнете, ова овошје не е најдобриот избор затоа што има 25 проценти шеќер (фруктоза) и умерена киселост.
Фруктозата предизвикува брзо зголемување на нивото на инсулин во нашето тело, а по брзо зголемување, многу брзо следи и нагло паѓање, а резултат на оваа промена е желбата за храна, тешкотии во концентрацијата и замор. Високата содржина на шеќер се ферментира во телото, што го успорува варењето на храната и пробавата.

За да се избегне овој негативен ефект, нутриционистите советуваат да јадете банани во комбинација со добри масти, а најдобриот избор на добри масти се тие кои можат да се најдат во јогуртот, сирење, бадеми, путер од кокос, семе од чиа, цимет и куркума.
Само со додавање на мастите, телото може да ги подели хранливите материи на бананата, да се обезбеди нивото на инсулин да остане постојано ниско и да ја спречи желбата за храна како и заморот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e