Трикови кои мора да ги знаете: Како во маркет да препознаете дали храната е навистина свежа

Многумина од нас не знаат дека кога купуваат намирници, некои се навистина свежи, додека други се пред истекување.

Иако многу намирници имаат рок на траење, можеме да процениме дали се свежи или не ако ги погледнеме самите производи. Можеби не сте знаеле правилно да препознаете дали одредени производи се свежи, но крајно време е да научите.

Веќе на пазарот можете да проверите кои производи се посвежи од другите, додека кај некои сепак треба да почекате додека не стигнете дома.

Јајца
Врз основа на изгледот на самите јајца не можеме веднаш да утврдиме дали се свежи или не, па останува да му веруваме на датумот на пакувањето или само на зборот на продавачите од пазарот.

Кога јајцата ќе се скршат, јасно можеме да погодиме кое јајце е скапано од мирисот, но дали го знаевте следниов трик?

Јајце што е свежо, кога ќе се скрши, жолчката ќе му стои на средина на белката. Од друга страна, јајцето што не е толку свежо е такво што кога ќе се скрши, жолчката му бега секогаш лево или десно до крај. Така знаете кои јајца се посвежи.

Авокадо
Можете да го оцените ова овошје на пазарот. Погледнете ја неговата „опашка“, па обидете се да ја „симнете“, ако можете лесно, тоа значи дека авокадото е свежо. Ако „опашката“ тешко се вади, тоа значи дека плодот се уште не е зрел, па почекајте уште малку или изберете друг.

Тиква
За да дознаете колку е добра тиквата што ја држите, допрете ја и слушнете го звукот. Ако звучи како да е празен внатре, овој производ вреди да се купи. Однадвор, треба да изгледа цврсто.

Риба
Секогаш проверувајте ја текстурата на свежата риба. Притиснете го нејзиното тело надолу со прстот. По ова месото треба да се врати во претходната форма, а вагата да биде цврста и затегната. Исто така, не заборавајте да погледнете во очите на рибата, тие треба да бидат без бела обвивка и да не се вдлабнати во главата.

Пилешко
При изборот на пилешко, изберете парчиња кои немаат многу течност околу себе. Ако извадите замрзнато пилешко од замрзнувачот и има многу мраз околу производот како пилешкото да лежи во замрзната вода, тоа месо повеќе не е безбедно за јадење. Исто така, избегнувајте пилешко месо чија кожа е премногу црвена.

Кокосово масло
Лесно е да се открие присуството на нечистотии во кокосовото масло. Ставете го во фрижидер 30 минути. Кокосовото масло ќе стане цврсто, а другите масла кои содржат штетни материи ќе се одвојат и ќе се појават како посебен слој.

Кромид
Земете го кромидот и проверете како изгледа под првиот слој на кожата. Ако видите дамки кои изгледаат како кората да избледела, тоа значи дека има мувла на кромидот. Подобро е да не го купувате овој зеленчук.

Лимон
Лесно е да се одреди зрелоста на лимонот на прв поглед. Бујната жолта боја и мазноста на кожата се знаци по кои можете да препознаете дека плодот е зрел. Бледожолтата боја и зеленикавата нијанса значат дека е подобро да не се купуваат лимони.

Кафе
На љубителите на кафе им се советува да не купуваат мелено кафе бидејќи овој производ кој го сакаат многу луѓе често се расипува. Тешко е да се каже точно што има во овој прав. Во меленото кафе може да се додадат разни пуканки во прав и струготини. За да го избегнете ова, можете да купите зрна кафе и сами да ги сомелете за секогаш да имате докажан и чист утрински пијалок.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e