Од 1 декември Фејсбук воведува измени на профилите

Facebook отстранува неколку полиња кои содржат информации од профилите, вклучувајќи религиозни и политички ставови.

Фејсбук ги информираше корисниците дека од следниот месец ќе отстрани четири полиња со информации од профилот. Овие полиња вклучуваат религиозни ставови, политички ставови, адреси и полето „заинтересиран/а за“, што укажува на сексуалната ориентација на корисникот.

Промената ќе стапи на сила на 1 декември. Портпаролот на компанијата рече дека причината за промената е да се олесни користењето на социјалната мрежа.

Facebook и Instagram воведуваат нови мерки за заштита на приватноста на децата

„Како дел од нашите напори да го олесниме навигацијата и користењето на Facebook, отстрануваме неколку полиња на профилот: интереси, религиозни ставови, политички ставови и адреса. Испраќаме известувања до луѓето кои ги пополниле овие полиња, информирајќи ги дека ќе бидат отстранети“, се вели во соопштението.соопштение на компанијата.

Известувањето укажува дека другите кориснички информации ќе останат на нивните профили, заедно со останатите контакти и основни информации.

Одлуката на Facebook да се ослободи од овие специфични полиња на профили е дел од напорите да ја подобри својата платформа, која моментално се состои од неколку функции кои се малку застарени.

Треба да се напомене дека полињата на информации кои Facebook одлучи да ги отстрани се оние кои другите големи социјални мрежи не ги нудат. Платформите како Instagram и TikTok имаат шема на едноставни биографии кои им овозможуваат на корисниците да споделуваат информации за себе без да навлегуваат во конкретни детали, како што се политички или религиозни ставови, пишува Techcrunch.com.

Во минатото, луѓето можеби биле заинтересирани да ги пополнат своите профили со дополнителни информации, но како што правилата за приватност стануваат појасни и подефинирани – корисниците можеби повеќе нема да сакаат да споделуваат дополнителни детали за себе онлајн.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e