Русија не може да го испорача Сноуден

Русија не може да им го испорача на САД поранешниот службеник во американската Агенција за национална безбедност, Едвард Сноуден, соопшти рускиот амбасадор во Вашингтон, Сергеј Кислијак.

– Немаме никакви законски, ниту морални причини да го вратиме на американската влада – рече рускиот амбасадор на Универзитетот „Џон Хопкинс“ во Вашингтон.

Тој наведе дека Русија и САД немаат никаква спогодба за испорачување лица осомничени за кривични дела.

Сноуден во 2013 година објави повеќе милиони документи за прислушувањето што го вршеле САД.
Триесет и тригодишниот Сноуден, кој работел и како советник на Агенцијата за државна безбедност на САД, во јавноста изнесе тајни документи кои покажале постоење на голем број тајни проекти за надзор, како и дека тоа дека САД напаѓале компјутери насекаде во светот.

Сноуден им ги предаде документите на новинари на „Гардијан“ и на „Вашингтон пост“ во јуни 2013 година.

Пред да ги објави документите на ЦИА, Сноуден пребегна во Хонгконг, а потоа во Москва, каде и доби азил.

За поврзани вести продолжете надолу

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e