Што се случува со кожата ако не ја отстраниме шминката пред спиење?

Без оглед колку пари ќе потрошите на квалитетни креми, тоници, серуми, лосиони и сите можни и невозможни производи за нега на кожата на лицето, секогаш кога ќе заспиете со шминка, правите неколку чекори назад. Вие најдобро се познавате себеси, затоа одлучете сами кој метод ќе ве дисциплинира.

Првиот чекор е дефинитивно да се соочите со вистинските последици и да откриете што всушност се случува со вашата кожа ако прескокнете да ја отстранувате шминката пред спиење.

Многу производи за шминка содржат состојки како силикон, кој, на пример, ги заглавува порите. Ако имате најмала тенденција за појава на акни, запушените пори сигурно ќе го охрабрат нивниот развој.

Запушените пори исто така спречуваат ослободување на природен себум, кој покрај акните, може да резултира и со зголемени пори. Прескокнувањето на вечерната нега на кожата на лицето доведува и до забрзано стареење на кожата, бидејќи шминката може да ја задржи нечистотијата од околината и слободните радикали кои ги оштетуваат клетките на кожата, вклучително и колагенот. Покрај тоа, кожата ќе се исуши повеќе, што ќе придонесе за нејзино стареење и создавање нови и продлабочување на постојните брчки.

Друг непосакуван ефект на кој сигурно не придонесува отстранувањето шминка е безживотен и уморен впечаток, нерамномерен тон на кожата.

Особено е важно да се отстрани шминката што ја нанесуваме околу очите, бидејќи освен што предизвикува разни инфекции, може да предизвика и прекумерно губење на трепките.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e