Правите грешка: Не ги вадете белите кончиња од мандарините!

Мандарините ги зајакнуваат коските

Мандарините содржат многу елементи во трагови и минерали, како што е калциумот. Тие ги зајакнуваат коските и обезбедуваат здрави заби. Покрај тоа, мандарините имаат особено добра биорасположивост – што значи дека телото може подобро да ги апсорбира хранливите материи содржани во цитрусите. Причината за тоа е овошната киселина во мандарините.

Мандарините се добри за кожата

На телото му е потребен витамин Ц за здрава и цврста кожа, бидејќи обезбедува изградба на повеќе колагенозно сврзно ткиво. А тоа пак ни дава убава и мазна кожа. Сепак, телото не може сам да произведува витамин Ц – тој треба да се внесува преку храната. А мандарината е вистинска бомба со витамин Ц! Тој е важен и за кожата, а го има и во мандарините: таканаречениот провитамин А, познат и како бета каротен, кој обезбедува регенерација на клетките.

Мандарините го подобруваат имунолошкиот систем

Витаминот Ц во мандарините ни помага и во борбата против настинката. Овој витамин генерално го зајакнува нашиот имунитет, но ако веќе сме настинати, може да го скрати и времетраењето на настинката. Три до четири мандарини дневно се идеални – што значи дека веќе покривавме една третина од нашите дневни потреби за витамин Ц.

Мандарините помагаат при слабеење

Тешко е да се поверува, но тоа е вистина: американските научници открија дека мандарините дури можат да ни помогнат да изгубиме тежина. Состојката нобилетин, содржана во овие мали цитрусни овошја, го стимулира согорувањето на мастите. Совет: Нобилетинот најмногу се наоѓа под кората во белите ленти кои често ги отстрануваме. Затоа, вреди да се јадат и тие.

Мандарините го штитат црниот дроб

Патем, нобилетинот има уште едно добро својство: исто така обезбедува вишок маснотии да не се акумулира во црниот дроб и да го одржува здрав. Замастен црн дроб, кој се формира првенствено поради внесот на шеќер и јаглехидрати, е поттикнувач за разни болести, како што се разни видови на рак, дијабетес и остеопороза.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e