Опасно е ако е превриено: Што ќе ви се случи ако пиете кафе без кајмак?

Некои луѓе го пијат кафето превриено, без кајмак, а некои пак, знаат да го заборават и да им преврие. Некои прво ја превриваат водата, па ставаат кафе, а други кафето и водата ги варат заедно. Сеедно какво кафе пиете и ако го приготвувате, многу е важно да внимавате да не го превриете, зашто тоа е всушност многу штетно.

Што зголемуваве во организмот со превривањето на кафето?

Арсен – Светската здравствена организација тврди дека најголема опасност за водата за пиење е токму арсенот, кој доведува до труење, проблеми со органите за варење, невропатија, кардиоваскуларни болести, лезии на кожата или дури рак.

Нитрати – Високата температура ги превора во нитросамин, кој е канцероген, а погубен е за јајчниците, цревата, мочниот меур, панкреасот, стомакот, предизвикува леукемија…

Флуорид – Некои научни истражувања потврдуваат дека флуоридите влијаат на намалување на невролошките и когнитивните фукнкции, намалување на плодноста и на коефициентот на интелигенција кај децата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e