Лековити својства на дињата

Дињата е позната по тоа што е една од препознатливите намирници во лето. Иако исто како лубеницата се смета за врста на овошје, дињата сепак е зеленчук од фамилијата на тиквици.

Се верува дека потекнува од Азија уште пред 1000 години пред нашата ера а на нашите простори е донесена од морнари од Африка.

Лековити својства на дињата:

  1. Го штити видот кај очите
  2. Го намалува ризикот од астма
  3. Влијае на регулирање на крвниот притисок
  4. Штити од рак
  5. Го регулира варењето на храната
  6. Ја штити кожата и косата
  7. Семките и чајот од диња имаат лековити својства

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e