Како емоциите влијаат врз здравјето на вашите органи?

Во традиционалната кинеска медицина постојат седум основни емоции – лутина, среќа, тага, грижа, замисленост, страв и шок, а секоја од нив е поврзана со здравјето на нашите органи.

Лутината е поврзана со бес, фрустрација, негирање. Доколку не се соочите со неа ќе резултира со главоболка и висок притисок. Може да добиете чир или гастритис.

Кога среќата е премногу интензивна, може да има негативно влијание врз срцето. Ова покажува дека во животот треба да се има баланс.

Грижата ѝ пречи на слезината. Кога премногу размислуваме и се грижиме за сè, може да имаме проблеми со слезината и со желудникот. Исто така ни се влошува и работата на дигестивниот систем.

Стравот им пречи на бубрезите. Бидете внимателни.

Депресијата влијае негативно на нашите бели дробови. Прекумерната тага и жал го намалуваат капацитетот на белите дробови.

Возбудата може да предизвика нервоза, несоница, тахикардија… овие симптоми се резултат на емоционална нестабилност.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e