Дали користите суплементи и витамини? – Фрлате пари, велат научниците

Резултатите од новото истражување покажуваат дека земањето витамини и суплементи по кои луѓето често прибегнуваат за да го подобрат своето здравје е само фрлање пари. Истражувачите од Универзитетот Нортвестерн во Илиноис велат дека здравствените придобивки на овие луѓе се главно во нивните умови, а некои од додатоците можат да направат уште повеќе штета отколку корист.

Тимот истражувачи е дециден дека „нема магичен сет на апчиња што ќе ве одржуваат здрави“. Наместо тоа, урамнотежената исхрана е клучот за добро здравје.

„Пациентите постојано прашуваат: Какви суплементи треба да земам?“, рече водечкиот автор на студијата со Џефри Линдер од Универзитетот Нортвестерн во своето обраќање до медиумите.

„Тие ги фрлаат парите и мислат дека постои магичен сет на апчиња кои ќе ги направат здрави, а сè што треба да направиме е да се храниме здраво и да вежбаме.

Одредени суплементи можат да предизвикаат рак, а не да го спречат

Мултивитаминските таблети се особено популарни, бидејќи содржат мешавина од дузина витални хранливи материи, а Здружението на производители на здрава храна вели дека повеќе од една третина од луѓето мислат дека не добиваат се што им е потребно од исхраната, па затоа не е чудно тоа што луѓето додаваат додатоци.

Сепак, систематската анализа на дури 84 научни студии покажа дека нема доволно докази дека земањето мултивитамини, самостојно или во комбинација, спречува кардиоваскуларни болести и рак.

„Нема да ви кажеме: Не земајте мултивитамини, но постои идеја дека до сега треба да знаеме дека тие се навистина добри за вас“, објасни Лендер.

Тие особено ве советуваат да не земате додатоци на бета каротин поради можниот зголемен ризик од рак на белите дробови.

„Срамота е што кога разговараме со пациентите за суплементите многу ограничено време кога ги гледаме, ја пропуштаме можноста да ги советуваме како да го намалат ризикот од кардиоваскуларни болести со тоа што ќе почнат да вежбаат или да престанат да пушат“, продолжува авторот на студијата.

Наместо суплементи, најдоброто овошје и зеленчук

Конзумирањето на овошје и зеленчук доведува до намален ризик од кардиоваскуларни болести и ризик од рак, велат тим научници.

Затоа, не е невообичаено да се мисли дека една таблета може да ги содржи сите можни хранливи материи, но за жал истражувачите објаснуваат дека овошјето и зеленчукот содржат микс од витамини, соединенија, влакна и други хранливи материи кои во комбинација можат да го подобрат вашето здравје.

Микронутриенти во изолација, т.е. во форма на таблети тие може да се однесуваат поинаку во телото отколку кога ги земате природно.

Д-р Линдер забележува дека индивидуите со недостаток на витамини сè уште можат да имаат корист од додатоците на калциум и витамин Д

Претходните студии покажаа дека тие можат да спречат скршеници и падови кај постарите лица.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e