Зависноста од онлајн-купување треба да се препознае како ментално нарушување

Зависноста од купување преку интернет треба да се препознае како вистинско ментално нарушување, велат експертите, оваа зависност има големо влијание врз човечкиот ум.

Иако зависноста од купување е одамна призната, таа денес има прилично поинакво значење и обем. Сега, тоа влијае на еден од дваесет луѓе, според „Дејли мејл“.

Така, неодамнешните истражувања покажаа дека уживањето во трошење пари преку Интернет може да доведе до непотребно акумулирање на нештата, влегување во долгови, како и губење на самоконтрола и чести расправии со најблиските.

„Навистина е време да сфатиме дека купувањето преку интернет се препознава како закана за менталното здравје и ментално растројство и дека луѓето треба да се едуцирани за сите негативни аспекти“, рече докторката и психотерапевт Астрид Милер.

Во една студија што ја подготвил нејзиниот тим, на 122 пациенти дошле до заклучок дека зависниците од купување преку Интернет имаат поголема веројатност да страдаат од депресија и вознемиреност. Резултатите од нивните истражувања се објавени во Сеопфатна психијатрија, а експертите се надеваат дека нивната работа ќе ги инспирира другите да ја истражуваат областа.

Исто така, експертите имаат објаснување зошто овој феномен се јавува сè почесто.

„Импулсивното купување се должи на надворешни фактори како што се продажбата или убавите реклами“, рече советникот за финансии, Кери Ратл.

Покрај тоа, тие се привлечени од зголемениот број на онлајн продавници, сè попристапните апликации што се прилагодени на шопинг, како и испорака на домашни врати. Како резултат, се зголемува бројот на млади кои стануваат зависници.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e