Како да заштедите струја – совети од српски економски експерт

Новинарот и економски експерт Милан Миличиќ објасни неколку трикови како да заштедиме и да ја намалиме сметката за струја.

Тој нагласи дека е неопходно „целото српско општество да биде порационално во потрошувачката на енергија и откри како можеме да ја намалиме нашата сметка за струја преку заштеда на инвестиции“.

– Дефинитивно мора да има енергично отрезнување. Кога живееме удобно, не ни е грижа дали ќе го исклучиме светлото или не. Се шегуваме во када, не се тушираме – вели Миличиќ.

Тој посочи дека има низа мерки кои ние како граѓани можеме да ги спроведеме. Може да се подели на два вида мерки. Првата е заштеда на инвестиции, што значи дека треба да вметнеме ПВЦ столарија за да не излегува топлина низ прозорците, штедливи светилки, соларни панели, терморегулација во становите – објасни тогаш Миличиќ.

Како соби во кои се троши најмногу енергија ги издвои кујната и бањата.
„Машината за перење ја вклучуваме навечер, а во кујната користиме шпорет под притисок затоа што заштедува до четири пати струја“, вели тој. .

Потоа наведе уште неколку совети за заштеда на струја и топлинска енергија и намалување на сметките за струја:

– Најмногу струја трошат бањата и кујната. Треба да ја вклучите машината ноќе, не користете ја програмата за сушење алишта. Треба да се потсетиме како нашите мајки готвеа во шпорет под притисок. Заштедува 3-4 пати енергија. Ние како граѓани можеме да учествуваме во оваа заштеда на илјада начини. Едноставно, да го исклучиме светлото кога ќе излеземе од собата. Исто така, ги полниме гаџетите навечер, а со тоа се троши повеќе енергија отколку што е потребно. Многу важно, често оставаме полначи во штекерот, па ја трошиме енергијата за џабе – изјави Миличиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e