Јапонците спроведоа лудо истражување и ја открија најголемата тајна на женскиот оргазам

Јапонските уролози потврдија дека „прскањето“ (squirting) кое некои жени го доживуваат за време на оргазам е всушност течност која се исфрла од мочниот меур. Со ова се реши една од долгогодишните мистерии на женскиот оргазам.

Жените можат да произведат неколку видови течности за време на сексуалниот однос. За време на фазата на возбуда, вагината ослободува течност која служи за подмачкување. Штом жената ќе постигне оргазам, од уретрата (мочниот канал) понекогаш може да се ослободат два други вида течност: млечна течност која се излачува во мали количини и бистра течност која се ослободува во големи количини, често во стотици милилитри.

До неодамна, и двете течности за оргазам беа опишани како женска ејакулација. Меѓутоа, сега терминот е резервиран само за млечната течност, додека гореспоменатото „прскање“ се користи за да се опише ослободувањето на бистра течност. Се верува дека околу пет отсто од жените во западните земји испуштаат бистра течност за време на оргазам, но досега имаше дилеми што е оваа течност и од каде доаѓа, пишува „Zimo“.

Претходна студија од 2014 година, предводена од францускиот гинеколог Самуел Салама, кој моментално работи во болницата „Poissy Saint Germain en Laye“ во Париз, сугерираше дека ослободувањето на таа чиста течност за време на женскиот оргазам вклучува исфрлање на урината од мочниот меур, како ултразвук кај седум жени кои можеле да доживеат таков оргазам покажале дека мочниот меур се полни непосредно пред ослободување и се празнат веднаш по оргазмот.

За да се отстранат сите дилеми и мистерии околу ова, Мијаби Иноуе, уролог од„ Miyabi Urogyne“ клиниката во Јапонија, и нејзините колеги инјектирале сина боја измешана со вода во мочниот меур на пет волонтерки кои можеле да испуштат голема количина чиста течност за време на оргазам. Во целата приказна бил вклучен и машки волонтер, чија задача била да ги стимулира волонтерките. Поврзанат студија е бјавена во „International Journal of Urology“.

Уролозите имале задача да ја соберат течноста во стерилна чаша, но како што самите признале, не било така едноставно. Тешко е да се собере бидејќи насоката на прскањето е променлива, вели Иноуе.

Сепак, најважното нешто што беше откриено е дека во сите случаи ослободената течност била сина. Ова потврдува дека се чини дека потекнува од мочниот меур. Но, сè уште има толку многу прашања, како на пример дали има ист состав како урината. И зошто некои жени ја исфрлаат оваа течност, а други не?

-Сите жени во студијата имале добра контрола на мочниот меур, што сугерира дека нивното црвенило не е предизвикано од уринарна инконтиненција, додаде Иноуе.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e