Дознајте ја симболиката на љубичицата

Љубичица опфаќа околу 525 и 600 видови, кои главно се распопедени во северните умерени области на Земјата (северната земјина полултопка). Могже да се најде и на одалечени места, како што се Хаваи, Австралија и Андите во Јужна Америка. Љубичиците се повеќегодишни зелјести билки, со цветови со интересна градба и боја, поради што многу видови се одгледуваат како украсни. Името на родот укажува на тоа дека најчеста боја на листовите на цветот е виолетова.

Видовите на љубичиците обично имаат лисја во форма на срце, а постојат и видови со сложени, или со лисја со друга форма.

Овие мали, нежни и шарени цветови означуваат верност, посветеност и скромност.
Доколку немате градина во која може да ги одгледувате, набавете ги во саксии и секојдневно уживајте во нивниот изглед и мирис.
Подарете ги на оние личности кои по карактер се скромни, верни и посветени и кои го заслужуваат вашето внимание.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e