10-те најважни работи што треба да ги имате во вашиот автомобил кога одите на одмор

Многумина се подготвуваат да одат на одмор во рамките на можностите што ги диктира пандемијата на коронавирусот.

Патувањето може да биде толку долго, па затоа не е лошо да се имаат во предвид неколку едноставни и корисни работи што можат да го направат возењето пријатно, побезбедно и помалку стресно.

Токму заради ова, препорачливо е да ги имате овие 10 работи во автомобилот за време на патувањето.

1. Очила за сонце

Возењето со очила за сонце е поудобно и побезбедно, особено ако возите додека сончевите зраци се многу јаки

2. GPS и мапа на патот

Вклучете го GPS-уредот пред да започнете со возењето, за да заштедите дополнително време за патување и да спречите да тргнете по погрешна рута. Ако користите мапа на патот, проучете го добро пред да тргнете.

3. Комплет за прва помош

Се разбира, тоа е задолжително во секој автомобил, затоа проверете дали е на вистинското место во автомобилот и дека содржи сè што ви треба.

4. Флуоресцентни елек

Во повеќето европски земји, тоа е дел од задолжителната опрема во возилото, така што ако вашиот автомобил се расипе, мора да го носите откако ќе излезете од возилото. Осигурете се дека е на видливо место.

5. Резервни клучеви

Понесете ги во вашиот џеб. Вие нема да бидете ниту првиот ниту последниот возач што ќе ги остави своите клучеви во автомобил што автоматски се заклучува. Резервен клуч во џебот може да ви го спаси патувањето и да ви заштеди многу нерви за време на одморот.

6. Паричник со готовина, картички и документи

Тој секогаш треба да биде со вас. На тој начин, ќе имате пари и документи со вас во секое време.

7. Камера / видео камера

Понекогаш се наоѓаме во ситуација кога сакаме да фотографираме нешто, но камерата не ни е при рака. Се разбира, современите паметни телефони го прават ова многу полесно, но не е лошо да се има и поставена камера во автомобилот поради одредени непредвидливи сообраќајни ситуации.

8. Пијалоци

Подгответе соодветен пијалок однапред, безалкохолен, секако, кој секогаш ќе ви биде при рака кога ви треба освежување, а тоа придонесува многу за подобра концентрација додека возите.

9. Музика

Слушањето на радио на долги патувања може да биде проблем поради мешање на различни станици и фреквенции, особено ако ги преминете националните граници. За да го избегнете ова, подгответе ја омилената музика однапред за да уживате за време на долго возење.

10. Торба за ѓубре

Една од работите што честопати се заборава на подолги патувања е торбата за ѓубре, зато спремете ја предвреме и не заборавајте ја.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e