Британски пратеници: Грешките и одложените мерки предизвикаа голем број жртви од Ковид-19

Грешките и задоцнетите мерки на британската влада и научни советници предизвикаа голем број на жртви во пандемијата од Ковид-19, нагласуваат во Извештај британските пратеници.

Студијата била спроведена од меѓупартискиот комитет за наука и технологија и Комитетот за здравје и социјална заштита, пренесуваат светските агенции.

Во него се вели дека подготовките на Велика Британија за пандемија биле премногу фокусирани на сличноста со грипот, а министрите чекале предолго со мерки за затворање во почетокот на 2020 година.

Во обемниот извештај, пратениците предупредиле дека британското планирање било премногу тесно и нефлексибилно, врз основа на моделот на грип и дека не ги научиле лекциите од САРС, МЕРС и Ебола.

Националниот регистар на ризици во Обединетото Кралство, кој беше во сила на почетокот на пандемијата, наведе дека веројатноста за ширење заразна болест во Обединетото Кралство се проценува дека е помала од онаа за пандемиски грип.

Исто така, беше кажано дека максимум 100 луѓе можат да умрат за време на појавата на која било нова заразна болест.

Откако Ковид-19 се појави во Кина, пратениците рекоа дека британската влада ќе преземе постепен пристап кон интервенции како што се физичка разделба, изолација и затворање.

Во студијата се наведува дека ова се сметало за намерна политика предложена од научниците и прифатена од британските власти, што во меѓувреме се покажало како погрешно и довело до поголем број смртни случаи.

Европратениците велат дека одлуките за затворање и социјално дистанцирање во првите недели од пандемијата и препораките што доведоа до тоа се еден од најважните неуспеси во јавното здравство што ги има доживеано Велика Британија.

Експертите и министрите се обидоа само да ја ублажат стапката на инфекција кај населението, измазнувајќи ја кривата, наместо да се обидат целосно да го запрат ширењето, е наведено од страна на пратениците.

Тие додаваат дека одлуката да не се тестираат лица отпуштени од болница во домови за стари лица, која беше на сила на почетокот, беше погрешна и доведе до смрт на голем број лица.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e