Жалфија, мед, цимет…природни антибиотици од кои нема штета

Сите знаеме дека антибиотиците со напредокот на медицината достигнаа да се хемиски спој од неколку природни елементи, а кои се природните антибиотици кои може да ги користите слободно.

Жалфија

Порано се користела како антибиотик. Особено е добра за грлото, респираторните инфекции, како и инфекциите во устата. Исто така е корсна за желудечните инфекции и проблемите со цревата.

Помага и при намалување на температурата и болките во телото кои се јавуваат на почетокот на настинка и грип.

Мед

Докажано е дека има антибактериски особини, дека може да излечи осип на кожата, изгореници и гребнатини, да ги исчисти забите и устата од бактерии и да го запре крварењето на непцата, а делотворен е и во лекувањето на чиреви и пликови.

Но, многу е важно да изберете вистински мед.

Цимет

Во едно истражување откриено е дека циметот може да ги уништи повеќето бактерии кои се наоѓаат во болниците, но и дека е смртен непријател на бактеријата Ешерихија коли.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e