Вијаграта го намалува ризикот од смрт кај мажите

Според неодамна објавената опсервациска студија, мажите кои земаат вијагра поради еректилна дисфункција имаат помал ризик од рана смрт. Пред многумина да се израдуваат на ваквата вест, треба да се напомене дека студијата ја финансирала фармацевтската компанија Санофи, која и самата продава ваков лек.

Научниците ги анализирале 14-годишните медицински досиеја на повеќе од 23.000 мажи од САД на кои им бил препишан инхибитор на фосфодиестераза тип 5 (PDE-5i) или лек како Виагра и откриле поврзаност помеѓу употребата на овој лек и подоброто здравје.

Што точно покажа истражувањето?

Активната состојка на Виагра, силденафил спаѓа во групата на лекови PDE5. Работи така што го блокира ензимот фосфодиестераза, кој вообичаено ја разградува супстанцијата позната како цикличен гванозин монофосфат (cGMP). При нормална сексуална стимулација, cGMP се произведува во пенисот и предизвикува релаксација на мускулите на сунѓерестото ткиво на пенисот, што овозможува проток на крв во ткивото, а со тоа и ерекција.

Виаграта ја враќа еректилната функција со блокирање на распаѓањето на cGMP. Во новото истражување, експертите ги споредиле здравствените податоци на мажите кои земале PDE5 со податоците на 48.000 припадници на машкиот пол кои не прибегнале кон ниту еден лек за потенција.

Се испостави дека оние кои земале PDE-5i имале 39 отсто помали шанси да умрат од васкуларна болест. Тие, исто така, имале 25 отсто помали шанси да умрат од која било друга причина и 13 отсто помали шанси да доживеат срцев или мозочен удар.

Проблемот на почетното здравје на мажите

Она што е особено интересно е дека мажите кои земале поголема кумулативна доза на PDE-5i имале подобра заштита од срцеви заболувања од оние кои користеле помала доза. Со оглед на тоа што се работи за ретроспективна анализа на податоци од популација која веќе го зема овој лек, истражувањето не може да ја утврди каузалноста.

Можно е оние припадници на машкиот пол кои се во добра здравствена состојба да одлучат да користат вијагра, а можеби нивната зголемена сексуална активност по земањето на лекот позитивно влијаела на нивното здравје, наведуваат научниците, додавајќи дека и покрај тоа, истражувањата покажуваат потенцијален позитивен ефект на PDE-5i врз здравјето на срцето кај општата машка популација.

Како што споменавме претходно, Санофи продава сопствен PDE-5i наречен аванафил (комерцијално познат како Стендра), така што не може да се каже дека студијата е спроведена без никаков конфликт на интереси. Но, тоа не значи дека овие резултати треба да се отфрлат, туку дека тие би можеле да бидат добра насока за идни истражувања.

Различни мислења на експерти

Кардиологот Дипак Бат, директор на болницата Mount Sinai Heart во Њујорк, верува дека ова е интересна студија, но дека за поубедливи резултати, „рандомизирано клиничко испитување во кое на пациентите со кардиоваскуларни заболувања по случаен избор би им се давало или вијагра или плацебо “ треба да се спроведе.

„Иако е можно вијаграта да има некои придобивки за циркулаторниот систем, ова бара дополнително истражување. Поверојатно е дека пациентите во оваа студија на кои нивните лекари им дале вијагра имале помал ризик од развој на срцеви заболувања бидејќи оние со оваа болест обично не им се припишува тој лек“, додаде тој.

Имено, вијаграта не треба да се користи во случаи кога не се препорачува сексуална активност, на пример кај мажи со тешки срцеви заболувања како што е нестабилна ангина или тешка срцева слабост. Лекот исто така не треба да го земаат пациенти кои доживеале губење на видот поради проблеми со снабдувањето со крв на оптичкиот нерв. Дополнително, не треба да се зема со нитрати (лекови кои се користат за лекување на ангина).

Фармацевтот Ниал Вит од Универзитетот во Сиднеј во Австралија не се согласува со Бат. Имено, вијаграта се покажа како ефикасна и во лекувањето на пулмоналната артериска хипертензија (ПАХ), а во 2005 година американската Администрација за храна и лекови (ФДА) даде одобрение за нејзина употреба во случај на оваа болест.

„Веќе некое време знаеме за кардиоваскуларните придобивки од овие видови лекови. Не е чудно што тие би можеле да имаат добар ефект врз нашето срце. Фармацевтските компании често ги финансираат овие „поедноставни“ студии. Уверен сум дека резултатите се точни Следниот чекор е поголема клиничка студија во контролирана средина за да се потврдат тие резултати“, изјави Вит за Science Alert.

Студијата наречена Ефект на инхибиторите на фосфодиестераза тип 5 врз големите несакани кардиоваскуларни настани и севкупната смртност кај голема национална група мажи со еректилна дисфункција и кардиоваскуларни фактори на ризик: Ретроспективна, набљудувачка студија заснована на тврдењата за здравствена заштита и податоците за националниот индекс на смртност беше објавена во Весник за сексуална медицина.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e