Неверојатно откритие – чувајте ги млечните заби од вашите деца!

Кога на децата им испаѓаат млечните заби, многу родители прават посебен ритуал. За да се расположи детето, забот му го менуваат за пари и го фрлаат.

Но, според најновите научни истражувања, се чини дека млечните заби се скапоцен генетски материјал, кој може да се справи со голем број на сериозни болести.

Поентата е во следното – млечните заби содржат матични клетки! Овие клетки можат да регенерираат неврони, коска и ткиво, а исто така и некои клетки на срцевиот мускул.

Модерната наука овозможува користење на овие клетки за обновување на органи во случај на болест.

Најновите научни сознанија докажале дека е можно да се излечи леукемија, мултипли миелом и Хочкиновата болест со помош на матични клетки на дете. Претходно, овие болести се лечеа само со трансплантација на коскена срцевина или други ткива.

Со цел да се зачуваат матичните клетки мора да се замрзне млечниот заб  во рок од 48 часа по испаѓањето. Во Америка и многу други земји постојат банки на крв и ткиво мозок и банка за матични клетки во кои може да се предаде генетски материјал на чување уште при породување. Ако вашето дете се разболи, тоа ќе биде безбедно – новата технологија ќе се грижи за неговото здравје.

Но, ако нема ресурси и можности за користење на таквите банки, неопходное е само да се замрзне млечниот заб на детето, и да се чува. Кој знае, можеби тоа во иднина ќе му го спаси неговиот живот.

За поврзани вести продолжете надолу

Ознаки:

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e