Една работа особено го зголемува ризикот од мигрена

Фактори како гласна музика, светли екрани, силни парфеми и интензивна светлина се веќе познати како потенцијални предизвикувачи на мигрена. Оние кои страдаат од мигрена знаат колку е важно да се открие причината за овие интензивни болки.

Една нова студија нагласува дека кога доживуваме мигрена, важно е да откриеме што ја предизвикува.

Истражувањето опфатило речиси 500 луѓе на возраст од седум до 84 години, а 61 отсто од учесниците биле жени.

За време на двонеделното истражување, учесниците носеле специјални уреди кои ја мереле активноста за време на спиењето, додека воделе дигитални дневници за скокови на енергијата, стрес, анксиозност и општото расположение.

Според истражувањата, лошиот квалитет на сон го зголемува ризикот од утринска мигрена за 22 отсто. Истражувано е и дека ниската енергија во текот на претходниот ден го зголемува ризикот од мигрена за 16 отсто, пишува mindbodygreen.com

Сепак, интересно е да се забележи дека лошиот сон и слабата енергија не го зголемуваат ризикот од попладневните главоболки.

Наместо тоа, стресниот ден со високо ниво на енергија го зголемил ризикот од мигрена подоцна во текот на денот кај 17 проценти од луѓето.

Овие резултати сугерираат дека времето на мигрена може да обезбеди поим за нејзината основна причина.

Важно е да се напомене дека оваа студија не најде врска помеѓу анксиозноста, депресијата и ризикот од мигрена кај учесниците. Сепак, ова не ја исклучува можноста дека проблемите со менталното здравје можат да придонесат за главоболки, но тоа не беше забележано кај оваа конкретна група учесници.

Заклучокот од истражувањето ја нагласува важноста да се фокусираме на квалитетен сон без разлика дали сме склони кон мигрена или не. Долготрајниот и квалитетен ноќен одмор е клучен за оптимално функционирање на мозокот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e