Година на змејот: Денеска почнува лунарната Нова година

Лунарната Нова 2024 година започнува денеска, на 10 февруари. Прославата трае 15 дена и завршува со фестивалот на фенерите.

Во кинеската традиција, секоја година е претставена со едно од 12-те животни во кинескиот хороскоп. Во 2024 година, од годината на зајакот влегуваме во годината на змејот.

Но, што значи сето тоа?

Еве што треба да знаете:

Дали Лунарната Нова Година е иста што и Кинеската Нова Година?
Иако понекогаш овие имиња се користат како синоними, постои разлика.

Во Кина, кинеската Нова година вообичаено се нарекува пролетен фестивал, бидејќи го означува крајот на зимата и почетокот на пролетта. Тој е еден од четирите најважни традиционални фестивали во земјата и го означува почетокот на новата година според кинескиот лунарен календар.

Името Кинеска Нова Година се однесува на новогодишните прослави кои ја слават кинеската традиција и култура. Но, овој празник го слават и неколку земји во источна и југоисточна Азија, но на различни начини.

Лунарната Нова Година е поопшт термин кој ги вклучува сите прослави кои ја одбележуваат Новата година според лунарниот календар. Во други земји, тие претпочитаат да го користат името Лунарна Нова Година наместо Кинеска Нова Година или Пролетен фестивал.

Сепак, противниците на ова именување во Кина тврдат дека празникот се заснова на кинескиот месечев календар (чиј датум го означува и лунарниот месец и времето на сончевата година) и историското влијание на Кина врз земјите во регионот.

Значи, изборот на зборови може да биде дискутабилен.

Каде се слави Лунарната Нова Година
Оваа година повеќе од 1,5 милијарди луѓе низ светот ќе ја прослават Лунарната Нова Година.

Тоа воедно претставува и најголема годишна миграција на луѓе во светот, бидејќи во пресрет на празниците милиони луѓе патуваат за да бидат со семејството и пријателите.

Во Виетнам, Новата година се нарекува Тет Нгуен Дан, скратено Тет, што значи утро на првиот ден (на лунарната година). Сеолал се слави во Северна Кореја и Јужна Кореја. Монголија го слави Цагаан сар, а некои луѓе го нарекуваат фестивал на белата месечина.

Во Кина во пресрет на Новата година се врши темелно пролетно чистење на домовите. Се верува дека тоа ја отстранува несреќата и дозволува среќата да влезе во домот.

Семејствата и пријателите се собираат на специјална вечера.

На трпезата има многу храна -nudle, hot pot (тенџере со разновиден зеленчук и месо), солени увијачи од варено тесто, ниан гао (новогодишна оризова торта), риба и мандарини, за кои се верува дека носат среќа во наредната година.

Се организираат и огномети, луѓето се дотеруваат и закачуваат црвени лампиони.

За лунарната Нова година, вообичаено е да се подаруваат коверти со црвени пари (хонгбао) на пријателите и членовите на семејството, посакувајќи им благосостојба и среќа во Новата година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e