Во март почнува големиот Велигденски пост

Ви пренесуваме детален црковен календар за март 2024 година. Во март нема црвена буква, туку се одбележуваат три важни датуми, а на 18-ти започнува големиот велигденски пост кој трае до 4-ти мај.

Црковен календар за месец март.

Првото и второто преобразување на главата на Свети Јован Крстител
Македонската православна црква и верниците на 8 март го слават Првото и Второто вртење на главата на Свети Јован Крстител – Христовден. Обичаите налагаат секој Божиќ во годината да се пости заради доброто здравје на семејството. Крстовден е денот кога целиот свет се моли и повикува на покајание, за да се очисти од гревовите и да се удостои за Исус Христос. Посебно е распространето верувањето дека на овој празник не се допираат ножеви и други остри предмети за да не се повредат раните на невино маченичкиот светец.

Оваа година Зимскиот споменик се паѓа на 9 март. Споменот е христијански православен празник посветен на споменот на починатиот. Еден од обичаите што се практикува за време на Споменот, меѓу другото, е посета на погребните места на нашите покојници (ако е можно), палење свеќа и оставање на таканаречената „Дачија“ на гробиштата и во црквата, најчесто во форма на варена жито.

Велигденскиот пост годинава започнува на 18 март
Иако велигденскиот пост обично започнува веќе во февруари, веднаш по зимската панихида, годинава тоа не е така. Оваа година Велигденскиот пост започнува на 18 март и трае до 4 мај. За сите оние кои до сега не знаеле или никогаш не постеле, неделата пред почетокот на Велигденскиот пост е бела недела, па во среда и петок можете да јадете бел леб. После тоа започнува седумнеделен пост. Секоја недела од велигденскиот пост има свое име и се пости на различен начин, пренесува Жена Блиц.

Свети 40 севастиски маченици – Младенци
Македонската православна црква и нејзините верници на 22 март го слават празникот Нова Година, кој е посветен на споменот на мачеништвото на Светите 40 Севастиски маченици. Овој празник традиционално се слави како ден на младите сопружници, кои стапиле во брак претходната година или во првата година од бракот по 22 март. На овој ден домаќинките стануваат рано наутро и месат 40 колачиња од пченично брашно, наречени младинци. Младенците секогаш паѓаат за време на постот, па затоа храната што се подготвува тој ден мора да биде посна, заради здравјето и напредокот на децата на младите сопружници. Празникот во црковниот календар се означува со црна буква, а не треба да се работи ниту на поле, ниту дома.

Преподобен Алексиј, човек Божји
Македонската православна црква го слави на 17 март според црквата, т.е. 30 март според Грегоријанскиот календар. Свети Алексиј се смета за заштитник на питачите, патниците, болничките работници, аџиите и дадилките. Народот вели дека „Божјиот човек“ се грижи за сите сиромашни и несреќни луѓе и дека на негов ден не е воопшто добро да бркаш просјак од врата или да му одбиеш милостина, бидејќи така ќе навредиш. светителот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e