Започнува големиот Божиќен пост

Денеска започнува Големиот Божиќен Пост кој ќе трае до Божиќ

Имено, започнува големиот Божиќен пост, кој ќе трае до Божиќ, 7-ми јануари.

На празнувањето на Божик, имено, му претходи Големиот Божиќен пост, но пред него доаѓаат Божиќните карневали, односно празниците. Токму тие изобилуваат со различни народни обичаи.

Се смета дека карневалите се ден за простување и веселба, па се организираат поворки на маскирани играчи кои со врева и музика ги обиколуваат маалата и изведуваат разни трикови.

По карневалот започнува постот што значи воздржување од мрсна храна, храна од животинско потекло и алкохолни пијалоци. Тоа е телесен пост, додека духовниот пост значи и воздржување од лоши мисли, желби и најважни постапки.

На овој начин се борат против злите сили и вештерки, за кои се верува дека имаат посилно влијание за време на карневалот.

Различни обичаи се поврзани со овој ден, кој зависи од крај до крај. Некаде по вечерата, сите синџири во куќата се врзани, лушпите од изедени јајца се фрлаат во оган, стапалата на нозете им се нанесуваат со лук, а децата се облечени во наопаку пижами и маици пред да одат. во кревет.

Постои верување дека навечер треба да се трие стапалата со лук и да се кажат следниве зборови: „Вештерка е како конец, забите ми се како кол“.

Народните верувања го поврзуваат карневалскиот период со зголемена опасност од зли сили и вештерки, од кои луѓето се штителе на симболични начини, на пример со лук или палење ритуални огнови („олалија“). Во Хомоље влашкото население имало обичај да скокаат над огнови и да си играат околу нив.

Во Косово, некои карневалски поворки ги симболизираа светците на Марк Краљевиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e