Не помислувајте со овие возила да тргнете на одмор во Грција: Земјата воведува нов закон

Во Грција стапи на сила нов закон кој се однесува на електрични, хибридни и други возила кои користат алтернативни горива како течен или природен гас кои користат фериботи или бродски услуги за време на патувањето.

Соопштението на Nikana.gr на социјалните мрежи и на веб-страницата Anek.gr ги известува возачите кои патуваат во Грција со автомобили и користат фериботи и бродови дека „стапи на сила нов закон на Министерството за поморство и крајбрежната стража и се однесува на електричен и хибридни возила, како и возила кои користат други алтернативни горива, како течен или природен гас“.

Кои услови треба да се исполнат за да се почитува законот?

Според новиот закон во Грција:

Од безбедносни причини, батериите на електричните и хибридните возила не смеат да се полнат повеќе од 40 проценти од вкупниот капацитет, со задолжителна контрола на температурата, а полнењето на акумулаторот на брод или траект е забрането

За автомобили кои користат течен или природен гас, законот налага резервоарите да не се полнат повеќе од 50 проценти од вкупниот капацитет

На возачите не им е јасно како ќе изгледа проверката

Заедно со објавата има коментари меѓу кои возачите напишале дека не разбираат како ќе функционира, додека поединци тврдат дека „оваа регулатива е многу оптоварена“.

Како ќе утврдат колку плин има во боцата…? На Тасос бензинот беше значително поскап отколку на копното, а тоа е причината… – вели возачот на автомобил на гас од Србија.

Сигурно пред да влезете на траектот, две колони ќе го мерат волуменот на плин и батерија – претпоставува читател од Србија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e