Колку долго ќе постои Земјата?

Денес, Сонцето е извор на енергија и гравитација на Земјата, но еден ден токму тоа ќе предизвика пропаѓање на нашата планета. Како што старее централната ѕвезда на нашиот систем, нејзиниот животен циклус ќе предизвика уништување на нашиот систем, пишува LiveScience.

Колку време има Земјата пред Сонцето да ја проголта? Очекувано време на смрт: за неколку милијарди години. Сепак, животот на Земјата ќе исчезне многу, многу пред тоа. Земјата ќе стане невозможна за животот на повеќето организми за околу 1,3 милијарди години поради природната еволуција на Сонцето, проценуваат експертите на LiveScience.

Крајот на животот на нашата планета е неразделен од еволуцијата на Сонцето.

– Земјата веројатно има 4,5 милијарди години пред Сонцето да стане голем, црвен џин и да ја проголта нашата планета – изјави за LiveScience Рави Копарапу, планетарен научник во вселенскиот центар Годар на НАСА.

Црвените џинови се формираат во последната фаза од ѕвездената еволуција, кога ѕвездата останува без водород како гориво за нуклеарна фузија и почнува да умира, според Европската вселенска агенција. Штом фузијата ќе престане, гравитацијата ја презема. Јадрото на хелиумот ќе почне да се компресира под влијание на гравитацијата, а тоа ќе ја зголеми температурата. Скокот на температурата ќе предизвика надворешниот плазма слој на Сонцето драматично да се прошири.

– Сонцето ќе отече барем до големината на Земјината орбита – рече Копарапу.

Но, Земјата најверојатно нема да издржи до тие 4,5 милијарди години. И тоа сигурно не би била Земјата каква што ја знаеме денес.

– Не е неопходно да се чека надворешните слоеви на Сонцето да стигнат до Земјата. Планетата ќе стане премногу жешка долго пред нашата ѕвезда да се трансформира во црвен џин. Како што Сонцето ја зголемува температурата, океаните ќе испаруваат, атмосферата на крајот ќе исчезне, а потоа ударот на гравитацијата на Сонцето ќе се распарчи Земјата – објасни Копарапу.

– За приближно 1,3 милијарди години, луѓето нема да можат физиолошки да преживеат на Земјата поради сè пожешките и влажни услови. Океаните би можеле да испарат веќе за околу 2 милијарди години, кога светлината на Сонцето ќе биде 20 проценти посилна од денес – додаде тој.

Некои видови живот би можеле да преживеат во тие услови, одредени видови екстремофили, но не и луѓето, нагласува тој.

– На луѓето и на сите видови сложени организми им треба многу за да преживеат. На пример, кај луѓето скокот на телесната температура од само 3,3 степени може да биде опасен по живот – вели Родолфо Гарсија, докторант по астрономија и астробиологија на Универзитетот во Вашингтон.

Копарапу додава дека таканаречената влажна температура на сијалицата е комбинација од висока температура, влажност, ветер… кога човечкото тело веќе не може да се олади со потење, може да биде смртоносно и до 30 степени, пишува Телеграф.

– Кога станува збор за човечкиот живот, следните 100 години ќе бидат многу интересни – рече тој.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e