Казни и до 1200 евра – Колку се плаќа за сообраќајни прекршоци во соседна Грција?

Претставниците на Советот на ЕУ и Европскиот парламент неодамна постигнаа привремен политички договор за директива која треба да го олесни спроведувањето на казните за возачите кои ќе извршат сообраќајни прекршоци во друга земја-членка.

Новата директива сега освен најчестите и најсериозните прекршоци како што се брзо возење или возење под дејство на алкохол и дрога, ќе опфати и други прекршоци.

Меѓу нив се:
– непочитување на растојанието помеѓу возилата
– игнорирајќи ја забраната за претекнување
– опасно претекнување
– паркирање премногу блиску до раскрсница или премин на зебра
– преминување на полна бела линија
– возење во погрешна насока
– непочитување на правилата за користење на коридори за итни случаи или користење на преоптоварено возило.

Она што многу возачи не го знаат е дека неплатените сообраќајни казни поради прекршоци направени на територијата на ЕУ може да ги внесат дури и на црната листа, што може да ги спречи да влезат во земјите-членки.

Секој возач кој не послушал прекршочна наредба или парична казна може да се најде на таканаречената црна листа, бидејќи и најмалата општина во која било земја од ЕУ може да испрати извештај до надлежното тело во Европската Унија и да бара санкции.

Ако тоа се случи, сопственикот на автомобилот на првиот премин дознава дека неговиот влез е забранет, а истрагата и барањето за отстранување од оваа листа може да потрае неколку години.

„Грците не можат да ви испратат казна на домашна адреса, но следниот пат кога ќе влезете во Грција, доколку казната не е истечена, таа се уште е во системот и нема да ви биде простено, ќе треба да ја платите. Во ЕУ постои регистар на сообраќајни прекршоци и голема е веројатноста дека казната ќе ви биде наплатена веднаш штом ќе влезете во ЕУ“, пишува на веб-страницата nikana.gr.

Ова е висината на казните:
– Возење под дејство на алкохол 78 € – 1.200 €
– Брзина до 20 km/h во населено место е 100 евра
– Поминување на црвено светло на семафор и претекнување преку полна линија чини 700 евра
– Неносење појас – 350 евра
– Непрописно паркирање, казната е од 40 до 80 евра
– Користење на мобилен телефон додека возите – 100 €
– Пушење во возило доколку во него има дете под 12 години изнесува 1.500 евра со одземање на возачката дозвола.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e