(ФОТО) Зошто Путин веќе никогаш не го вади крстот од неговата мајка?

Рускиот претседател путин е роден во СССР, каде и пораснал. Во времето на комунизмот јавното искажување за верата било забрането. Денес можеме да видиме дека редовно посетува црковни литургии кога има големи празници и носи крст околу вратот. Овој детаљ стана интересен во медиумите ширум светот, кога Путин за прв пат стана претседател на Русија во 2000 година. Токму и тоа била причината за неговото гостување на телевизијата CNN.
Кралот истакна дека доста се зборува за него и неговата вера. Докажува и фактот што Путин сега носи крст и го прашаа дали е религиозен и какви се неговите луства по тоа прашање.

Путин рекл дека не сака да зборува премногу на таа тема. Мисли дека тие работи се свети за секој човек.
– Не треба сите на секого да покажуваат за својата вера, бидејќи тоа е нешто што почнува од внатре од човечкото срце. Кога станува збор за крст, порано не носев, се додека мајка ми не ми го подари во една прилика при посета во Израел . Бев два пати таму. Првиот пат на повик на министерот за надворешни работи на таа земја, а вториот пат како турист со семејството.
Мајка ми ми даде крст за да добијам благодлов на гробот на Господ. Јас тоа го направив и од тогаш постојано го носам со себе. Сличајно постои една приказна поврзана за крст што поради тоа се одлучив постојано да го носам.
putin

Во бања во близина на Санкт Петербург дојде до пожар бидејќи нешто тргнало наопку во сауната. Пред да влезам во сауната го тргнав крстот. Кога изби пожарот веднаш со пријателите излеговме од таму бидејќи се се случи одеднаш. Мислев дека пожарот го уништил крстот, бидејќи беше обичен, направен од алуминум. Бев изненаден кога во еден моментеден од работниците од пепелот успеа да го извлече тој крст кој останал недопрен. Сето тоа ме изненади, но од тогаш постојано го носам со себе. Многу го ценам тој крст, бидејќи и припаѓаше на мојата мајка, рекол тој.

Потоа Путин изјавил дека верува во вишата сила.

– верувам во неговите добри намери. Верувам во фактот дека сме дошле на во овој свет за да направиме добро. Ако тоа го направиме сите заедно, тогаш нас не очекува голем успех. Без оглед на нашите меѓучовечки односи, важно да се постигне крајниот цел, удобноста на вашето срце, истакнал Путин.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ