Денеска се слави Свети Атанасиј Велики

Во Македонија,Во Македонија, Свети Атанасиј Велики, големиот борец за православието, се празнува на 31 јануари (Танасовден ‒ зимен) и на 15 мај (Танасовден ‒ летен).

Именден празнуваат: Атанас, Атанаска, Танас, Тане, Танаска, Насе, Насте…

Оригиналната форма на името е: Ἀθανάσιος. Името е со грчко потекло. Значење на името: од ἀθανασία што значи долговечен, „оној кој не си заминува од овој свет“. Атанас е име што потекнува од грчкото Атанасиос и значи и бесмртен.

Кога луѓето ќе го слушнат името Атанас потсвесно го поврзуваат со следните карактеристики – пријателски настроен, среќен и весел, креативен и полн со енергија, односно мошне активен. Нумеролошката вредност за името Атанас е 6.

Луѓето по име Атанас обично се уметници, музичари и поети. Тие се шармантни и симпатични, но исто така и по малку нестабилни. Ја сакаат убавината и ги интересираат луѓето и природата. Исто така, ги привлекува и окултното., големиот борец за православието, се празнува на 31 јануари (Танасовден ‒ зимен) и на 15 мај (Танасовден ‒ летен).

Именден празнуваат: Атанас, Атанаска, Танас, Тане, Танаска, Насе, Насте…

Оригиналната форма на името е: Ἀθανάσιος. Името е со грчко потекло. Значење на името: од ἀθανασία што значи долговечен, „оној кој не си заминува од овој свет“. Атанас е име што потекнува од грчкото Атанасиос и значи и бесмртен.

Кога луѓето ќе го слушнат името Атанас потсвесно го поврзуваат со следните карактеристики – пријателски настроен, среќен и весел, креативен и полн со енергија, односно мошне активен. Нумеролошката вредност за името Атанас е 6.

Луѓето по име Атанас обично се уметници, музичари и поети. Тие се шармантни и симпатични, но исто така и по малку нестабилни. Ја сакаат убавината и ги интересираат луѓето и природата. Исто така, ги привлекува и окултното.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e