Дали знаете зошто треба да ставите алуминиумска фолија зад рутерот?

Во денешно време, речиси најлошото нешто што може да ви се случи е бавниот интернет. Но, што ако постои одобрен технолошки совет кој ветува дека ќе стави крај на вашите проблеми со Wi-Fi, а решението е нешто што веројатно веќе го имате во вашата кујна?

Излегува дека можете да го зајакнете вашиот Wi-Fi сигнал – со алуминиумска фолија. Сигналите за Wi-Fi доаѓаат од антена на вашиот рутер, што создава врска со вашиот паметен телефон, компјутер и друга електроника поврзана на Интернет. За да стигнат до сите уреди во вашиот дом, овие сигнали делуваат како радио или светлосни бранови, кои се шират за да го покријат секој достапен простор.

За жал, ова може да ги направи сигналите помалку ефективни, да ја ослабне вашата врска и да биде една од причините зошто вашиот интернет е бавен. Не само што испраќа Wi-Fi сигнали до делови од вашиот дом каде што не ви се потребни, антената на рутерот исто така може да доведе до мртви зони во одредени области каде што сигналите не можат да стигнат или се блокирани од големи пречки како ѕидови или подови. , известува Readers Digest.

Со поставување на заоблен лист од алуминиумска фолија околу рутерот, можете поефикасно да го обликувате протокот на сигналот Wi-Fi. Сјајната страна на алуминиумската фолија ќе ги рефлектира зраците што доаѓаат од антената и ќе ги насочи кон одредено место. Сè што треба да направите е да ја прилагодите насоката на кривата на фолијата за да го насочите сигналот кон деловите од вашиот дом каде што ви треба подобра интернет конекција (како дневната соба, спалната соба или канцеларијата) или да го насочите подалеку од местото каде што би било. изгубени, како прозорци.

Можеби мислите дека овој трик звучи премногу добро за да биде вистинит, но чуварите на колеџот Дартмут гарантираат за тоа. Кога самите го пробаа, открија дека користењето на рефлектирачка, заоблена површина како лименка за пијалок или парче алуминиумска фолија може да ги зајакне Wi-Fi сигналите во некои области и да ги ослаби во други, максимизирајќи ја севкупната ефикасност на покриеноста.

Во својот труд, истражувачите објавија дека нивниот рутер покриен со алуминиумска фолија испечатен со 3Д, кој го дизајнирале за да одговара на специфичните потреби за Wi-Fi на просторијата, исто така можел да ги зајакне безжичните сигнали до 55,1% на одредени локации и може намалете ги до 63 ,3% на места каде што не е потребен Wi-Fi.

Чекор еден: Соберете ги вашите материјали

Најдете ролна алуминиумска фолија и исечете го листот на должина и висина на околу еден прст од вашиот рутер. Ако вашиот рутер има физичка антена што се протега одозгора, погрижете се фолијата да се протега неколку инчи над неа. Ова нема да биде важно за рутерите кои имаат внатрешна антена.

Втор чекор: Свиткајте ја фолијата

Свиткајте ја фолијата за да создадете форма „C“, со сјајната страна на фолијата свртена во внатрешноста на кривата. За рутери со надворешни антени, можеби ќе треба да го преклопите горниот дел за да ја покриете антената.

Чекор трет: Ставете ја фолијата зад рутерот

Ставете ја фолијата зад рутерот, со заоблениот дел свртен кон рутерот и целната област каде што сакате да го засилите сигналот. Можеби ќе треба да го свиткате дното за да може алуминиумската фолија да стои исправено.

Чекор четири: Проверете ја брзината на интернетот

Одете во целната област, внесете „Google speed test“ во пребарувачот и изберете го синото копче што вели „run speed test“. Тестот ќе ја процени брзината на прикачување и преземање на вашата интернет конекција и ќе достави краток извештај. И, дали врската е побрза?

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e