Честа грешка која ги убива куќните растенија, еве што може да ги спаси

Вообичаена грешка поради која домашните растенија умираат е нивното ставање на погрешно ниво на сончева светлина.

Ова вклучува поставување на растенија на прозорски прагови или во близина на прозорци кои можат да бидат корисни во зимските месеци, но понекогаш може да бидат премногу топли за нив во пролет и лето.

За да не умрат домашните растенија, експертката Кетрин Алисон состави листа на домашни растенија кои „треба“ да ги отстраните од прозорецот сега.

Ова го вклучува растението свекрвин јазик, познато по својата цврстина и способност да толерира услови на слаба осветленост. Неговите впечатливи исправени листови со прекрасни дезени бараат минимално одржување.

Премногу сончева светлина, особено директна сончева светлина, може да предизвика ова растение да умре, затоа погрижете се соодветно да го поставите во куќата.

„Spatiphyllums се популарни домашни растенија познати по своите елегантни бели цветови и се многу среќни во услови на слаба осветленост. Тие претпочитаат рамномерно влажна почва и можат да толерираат дури и повремени суви периоди. Тие исто така помагаат да се подобри квалитетот на воздухот во затворените простории со филтрирање на штетните токсини“, вели Кетрин.

Чувајте ги нивните нежни лисја и цветови подалеку од директна сончева светлина, одлучете се за полица во бањата или кујната.

Друго растение кое треба да се чува подалеку од прозорци и при слаба до умерена светлина е филодендронот во облик на срце. Лесни се за одржување се додека се правилно поставени и се одлични за на полица.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e