10 зачудувачки факти за човековото тело

Дали сте знаеле дека еден човек во просек, во својот живот, минува 5 години во јадење, а третина од животот му минува во спиење. Питонот во сон минува околу 75% од животот, додека кучињата речиси половина од својот живот го преспиваат.

Во продолжение 10 факти за функционирањето на човековото тело кои не сте ги знаеле.

  1. Човековите очи може да разликуваат 10 милиони различни бои.
  2. Ушите и носот кај човекот никогаш не престануваат да растат.
  3. Кај еден возрасен човек 25% од коските се наоѓаат во нозете.
  4. Една порака од човековиот мозок преку нервите се пренесува со брзина од 200 киломерти на час.
  5. Во устата на човекот има повеќе бактерии отколку луѓе на светот.
  6. Човековиот скелет во потполност се обновува на секои 10 години.
  7. Како и отпечатоците од прстите така и јазикот кај секој човек има посебен уникатен отпечаток.
  8. Во просек човековиот организам произведува околу 25 000 литри плунка во текот на животот, што е доволно да се наполнат два базена.
  9. Плуката го содржи целиот генетски код.
  10. Човековиот мозок содржи толку многу нервни клетки што за да ги изброите ќе бидат потребни околу 3000 години.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ