Ретроспектива на спорот за името со Грција

На почетокот беше независноста. По неа дојде и спорот.

Тој меѓу двете земји пламна одеднаш по прогласувањето на независноста на Македонија при распадот, на сега веќе поранешна Југославија. Грција го блокираше приемот на северната и’ сосетка во Организацијата на Обединетите Нации, како и признавањето од страна на Европската заедница, и покрај позитивната препорака од т. н. Бадинтерова комисија.

И по независноста, се појави спорот за името со соседната Грција. Така дојде и до забраната за зборот „Македонија“.

Стојалиштето на нашиот јужен сосед на почетокот на ’90-те години беше дека во името на соседната и’ држава не смее да го има називот „Македонија“. Носители на оваа политика беа владата на грчкиот премиер Констанинос Мицотакис, а потоа, особено знаменосач беше шефот на дипломатијата Андонис Самарас. Тој си поднесе оставка и предизвика пад на владата на Мицотакис, откако Македонија беше примена во Обединетите Нации под референцата ПЈРМ.

Па така, Југославија која веќе не постоеше, остана да „живее“ низ привременото обраќање кон Македонија, кое ретко кој меѓународно го употребуваше, зашто и во последната деценија странците не го ни сфаќаа.

На 6 јануари 1992 година, следуваше промена на државното знаме на кое Македонија го отсликуваше своето, преку симболот на Сонцето од Вергина и Уставот во делот кој, според Грција,содржеше иредентистички позиции. Со тоа беше ставен крај и на 18-месечното трговско ембарго кон Македонија од Атина.
На 13 септември 1995-та година, пак, во Њујорк, САД следуваше потпишувањето на Привремената Спогодба која имаше намена да доведе до нормализирање на меѓусебните односи.

Целиот текст на 24ТВ прочитајте го тука

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e