Борисов му се заблагодари на Пендаровски за изјавата дека Бугарија не извлекла од изолација

Се надеваме дека ќе ја видиме Република Северна Македонија, како во НАТО, така и во Европската унија, и на тоа работиме сите.

Ова го кажа бугарскиот премиер Бојко Борисов во врска со изјавата на претседателот Стево Пендаровски во интервјуто за БГНЕС дека Бугарија помогнала за евроинтеграцијата на С.Макеоднија и за отстранување на нејзината меѓународна излолација.

Според Борисов, оценката на Пендаровски за политиката на Софија кон Скопје е како добиена највисока оценка од „Стандард и Пурс“. (Агенцијата „Стандард и Пурс“ деновиве го подигна кредитниот рејтинг на Бугарија, кој во моментов е највисок меѓу балканските земји).

– Тоа е да и помогнеме на една наша соседна држава, и самиот претседател да признае дека ги извлековме од изолација, затоа што направивме огромен напор за ова. Сакам да му се заблагодарам на Пендаровски преку БГНЕС за тоа го кажа, изјави бугарскиот премиер Бојко Борисов.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e