„Газпром“ заработи три милијади долари од продажбата на 3,6 отсто од сопственичкиот удел

Рускиот енергетски гигант „Газпром“ соoпшти дека заработил речиси три милијади долари од продажбата на 3,6 отсто од сопственичкиот удел на купувач чиј идентитет не се кажува.
Светските агеници пренесуваат дека акциите се продадени преку филијалата на „Газпром“, со попуст од 11 отсто во однос на цената на затворањето на берзата.
Уделот од 3,6 отсто го сочинуваат трезорските акции кои се продадени по цена од 220,76 рубљи по акција, што значи дека компанијата со продажбата остварила приход од 187,7 милиајрди рубљи, односно 2,95 милиајрди долари.
Ознаки:

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e