(ВИДЕО) Петровска: Секоја намера за одложување на пописот е спротивна на интересите на граѓаните и на државата

Пратеничката на СДСМ Славјанка Петровска денеска од собраниската говорница изрази задоволство што после 19 години ќе се спроведе попис како исклучително важна статистичка операција, нагласувајќи дека тоа не е само обврска туку должност на институциите редовно да ја спроведуваат оваа активност.

Одржувањето на пописот е важно од повеќе аспекти, со него се прибираат податоци, кои подоцна ќе бидат користени од страна на државните институции, но и од страна на приватниот сектор и од меѓународните институции кога се прават планови за развој и унапредување на општествено-економските текови во нашата држава, истакна од собраниската говорница пратеничката на СДСМ Славјанка Петровска.

Таа нагласи дека ние доцниме со одржувањето на пописот и затоа секоја теорија или намера за негово одлагање е за деструктивна и лоша намера, која е спротивна на интересите на граѓаните и на државата.

Како млад и прогресивен политичар немам намера тоа да го одобрам, ниту да го поддржам, рече Петровска, додавајќи дека обезбедувањето на податоците, кои се нужно потребни за рамномерен и правилен економски развој е нешто е од интерес на државата и граѓаните и токму затоа оваа операција ја сметам за патриотски чин.

Она што е особено важно за градење на довербата е дека при спроведување на пописот ќе се користат податоци од електронскиот регистар на население, кој ќе биде поврзан со уредите за попис и податоците ќе бидат споредувани со базите на податоци на другите институции. Значи дека е невозможно да се попишат лица, кои не постојат, нагласи Петровска.

Таа појасни дека во законот е предвидено да се користат базите на податоци на министерството за внатрешни работи, министерството за информатичко општество и администрација, за образование и наука, за труд и социјална политика, агенцијата за вработување, фондот за пензиско и инвалидско осигурување, управата за водење матични книги, управата за катастар на недвижности и на државниот завод за статистика.

Токму затоа не се оправдани стравувањата дека пописот нема да даде точни податоци, рече Петровска додавајќи дека базата на податоци на МВР за гранични проверки, не е наведена, бидејќи во неа согласно законот за гранична контрола и европските стандарди, сите лица и превозни средства кои ја поминуваат нашата државна граница не се евидентираат и ако се користи таа база на податоци нема да ја имаме точната слика.

Јас лично немам сомнеж дека пописот ќе биде спроведен по највисоките меѓународни стандарди, дигитализиран и според прописите на Евростат, и што е најважно со овој закон е предвидена можност да се попишат сите државјани на нашата држава, за конечно да знаеме колку сме и каде сме. Овој закон не фаворизира ниту една етничка заедница и затоа секој обид за такво претставување го ценам како деструктивно и злонамерно, истакна пратеничката на СДСМ Славјанка Петровска.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e