Нова студија: Потешко ќе добиете корона ако земете некои витамини

Една нова голема студија објавена во „Британскиот медицински журнал за исхрана, превенција и здравје“ откри дека постои некаква поврзаност помеѓу болеста ковид-19 и употребата на одредени додатоци во исхраната. За жал, мораме да предупредиме на самиот почеток дека нивните ефекти не се ни приближно доволни за да се потпираме на нивната заштита. Сепак, дури и малите ефекти можат да имаат одредено значење кога бројот на пациенти е голем. Затоа, вреди да се знае за кои додатоци станува збор.
За почеток, да потсетиме уште еднаш дека научните истражувања покажаа дека потенцијалните придобивки од мултивитамини и додатоци во исхраната се многу ограничени. Лекарите генерално советуваат дека е најдобро за здравјето секој ден да внесува доволно микроелементи во организмот преку здрава исхрана. Додатоците во исхраната генерално се препорачуваат само кога јасно го дијагностициравме нивниот недостаток.

И покрај ова, во раните денови на пандемијата, витамините беа меѓу првите производи што исчезнаа од полиците на аптеките.

„Пазарот за додатоци во исхраната во Велика Британија порасна за 19,5 проценти во периодот пред националното заклучување на почетокот на март 2020 година. Продажбата на витамин Ц скокна за 110 проценти и продажбата на мултивитамински додатоци за 93 проценти. Слично на тоа, продажбата на додатоци на цинк се зголеми за 415 проценти во период од седум дена во екот на загриженоста за ковид-19 во САД, кој заврши на 8 март“, пишува авторскиот тим во својот вовед во студијата.
Додатоците во исхраната можат да бидат корисни, но само во одредени околности
Додатоците во исхраната можат да играат улога во нашето здравје. На пример, цинкот е еден од ретките микроелементи поврзани со скратување на времетраењето на настинката. На луѓето кои се на веганска диета им се препорачува да земаат витамин Б12, кој главно се добива од храна од животинско потекло, додека во растенијата е оскуден. Но, кога станува збор за спречување на сериозни инфекции, придобивките од додатоците во исхраната се многу сомнителни.
Во новата студија, меѓународен научен тим користеше податоци од апликација лансирана од Зои на почетокот на 2020 година како апликација Студија за симптоми ковид-19, која им поставуваше на учесниците широк спектар на прашања, вклучително и дали користеле додатоци во исхраната, како што се пробиотици, рибино масло, мултивитамин, витамин Д, витамин Ц или цинк. Тие исто така одговараа и на прашањето дали биле тестирани за САРС-КоВ-2 и какви се резултатите.

Вкупно 445.850 учесници во истражувањето од Велика Британија, САД и Шведска одговорија на прашалникот до 31 јули 2020 година, дозволувајќи му на тимот да собере многу податоци корисни за анализа.

Во Велика Британија, од каде потекнува огромното мнозинство од испитаниците, нешто помалку од половина користеа некаква форма на додаток. Околу 6 проценти од оние кои зеле додатоци биле позитивни на САРС-КоВ-2, додека кај оние кои не зеле додатоци, околу 6,6 проценти биле позитивни. Тоа е разлика од околу 2.500 луѓе.

„Во британската група, корисниците кои редовно ја надополнуваа својата исхрана со мултивитамини, имаа 13% помал ризик од позитивен тест за САРС-КоВ-2, оние кои користеа витамин Д имаа 9% помал ризик, корисниците на пробиотици 14% помалку, и кај корисници на омега-3 масни киселини за 12 проценти“, напишаа научниците.
Но, овие резултати треба да се толкуваат многу внимателно. Како прво, тоа е студија за набљудување или опсервација заснована врз само-извештаи на учесниците, што значи дека е многу тешко да се утврди причинско-последична врска што ќе докаже дека витамини или додатоци резултираат во помалку позитивни тестови за ковид-19

Тимот спроведе контроли на возраста, полот, телесната тежина и низа други фактори во студијата. Исто така се обиде да ја земе предвид пристрасноста на учесниците склони кон здравјето, што значи дека оние кои земаат витамини, најверојатно, ќе бидат истовремено и повеќе свесни за здравјето. Ова пак значи дека тие ќе бидат и поздрави на други начини, вклучително и вежбање и придржување кон епидемиолошките мерки. Таквата пристрасност може да влијае на резултатите.

Но, дури и по сето тоа што беше земено предвид, резултатите сепак беа присутни. Интересно е што тие беа поизразени кај жените отколку кај мажите. Имено, кај мажите немаше значителна разлика поврзана со додатоците, додека кај жените резултатите беа присутни во сите возрасни групи и во сите групи по телесна тежина.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e