Штета е во овој период да не јадете млад кромид, кој освен што е богат со витамини и минерали, одличен е за заштита на здравјето. Има антибактериски својства, штити од воспаленија и помага при настинки.
Никако не треба да го фрлате зелениот дел од младиот кромид, содржи состојки одлични за нашето здравје.
Еве зошто треба секој ден да јадете млад кромид:
Го штити срцето
Младиот кромид е полн со антиоксиданси кои ги штитат клетките во телото од оштетувања предизвикани од дејствување на слободните радикали.
Го држи крвниот притисок во границите на нормала и го намалува ризикот од појава на крвни згрутчувања.
Добар е за видот
Овој зеленчук штити од воспаленија и го намалува ризикот од болести на очите. Содржи витамин А кој е важен за производство на протеини во очите, заслужен за добар вид.
На луѓето кои им недостига овој витамин може да страдаат од ноќно слепило и други нарушувања. Еден кромид содржи околу 3% од дневните потреби за витамин А.
Ги штити коските
Изобилува со витамини Ц и К кои се добри за заштита на коските. Само еден кромид содржи околу 20% од препорачаната доза витамин К и околу 2% витамин Ц.
И едниот и другиот се важни за густината на коските, како и за нивната цврстина.
Го намалува холестеролот
Посебно е важен зелениот дел од младиот кромид, а кои многумина го сечат и фрлаат. Освен што го намалува нивото на лош холестерол, помага и во регулирање на нивото на шеќер во крвта.