Зошто треба да консумирате кисела зелка во зима?

Киселата зелка е најчестата намирница на трпезите во зима. Зелката е извор на многу витамини и одличен прилог со сите зимски јадења.

Зошто треба да јадете кисела зелка?

Голем извор на витамини

Освен што е нискокалорична содржи витамин Ц, витамин К, витамин Б6, влакна, железо, бакар, манган, фолат и калиум.

Добра е за цревата

Киселата зелка е пробиотик, а има и пребиотски влакна кои се одлични за дигестивниот систем.

Го зајакнува имунолошкиот систем

Со оглед дека 70 до 80% од нашиот имунитет зависи од здравјето на цревата и тие се во нераскинлива врска – која било храна која е добра за здравјето на цревата е добра и за нашиот имунолошки систем.

Одличен извор на влакна

Неодамнешно истражување покажа дека киселата зелка е единствена ферментирана храна за која е клинички докажано дека помага кај синдромот на иритабилни црева.

Пробиотските влакна им помагаат на добрите бактерии во цревата. Една шолја кисела зелка има 4 грама влакна.

Влијае на намалување на стресот

Докажано е дека пробиотиците управуваат со анксиозноста и депресијата. Здрави црева се основа за функционирање на целиот организам на човекот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e