Витамините во апчиња може да убијат? Ова се најштетните од нив

Д-р Питер Брукнер и д-р Мишел Лахеј истакнаа четири вида додатоци во исхраната со кои треба да бидете особено внимателни.

Дневното земање витамини може да биде корисно за вашето здравје, особено ако вашата исхрана не ги содржи сите потребни хранливи материи. Сепак, експертите предупредуваат дека прекумерното земање додатоци може да има спротивен ефект и да го загрози вашето здравје, особено вашето срце.

Витамин Е

Иако е познат по своите моќни антиоксидантни својства, д-р Лахеј предупредува дека високите дози можат да бидат штетни.

Високите дози на витамин Е, поголеми од 400 меѓународни единици дневно, се поврзани со хеморагичен мозочен удар и срцева слабост – изјави таа за SheFinds.
Таа додава дека е побезбедно да се внесува витамин Е од храна отколку од додатоци во исхраната:

Препорачувам да се внесува преку храна како јаткасти плодови, семки и спанаќ.
Витамин Д

Според д-р Брукнер, витаминот Д е неопходен за силни и здрави коски, но премногу може да го зголеми нивото на калциум во крвта, што е штетно за здравјето.

Кога има премногу калциум, може да се појават камења во бубрезите и други сериозни проблеми. Во дигестивниот систем, високите дози на витамин Д можат да се мешаат во апсорпцијата на други хранливи материи, што доведува до запек или дијареја – објасни тој.
Додатоци на железо

Прекумерниот внес на железо може да предизвика запек, гадење и болки во стомакот, а на долг рок, да го оштети црниот дроб.

Премногу железо може да доведе до состојба позната како преоптоварување со железо, што негативно влијае на црниот дроб и другите органи – вели д-р Брукнер.
Тој додава дека вишокот железо може да ја наруши рамнотежата на добрите и лошите бактерии во цревата и да предизвика воспаление и дигестивни нарушувања.

Омега-3 масни киселини

Додека омега-3 масните киселини се корисни за срцето, мозокот и воспалението, д-р Брукнер забележува дека тие исто така треба да се земаат умерено.

„Омега-3 се генерално многу здрави, но високите дози можат да го зголемат ризикот од крварење и да предизвикаат неправилни отчукувања на срцето“, рече тој.

Тој додаде дека премногу може да предизвика проблеми со варењето како што се надуеност и гасови, особено кај луѓе кои ги земаат со разредувачи на крв.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e