Турците откриваат како навистина се прави совршено кафе

Подготовката на вистинско турско кафе е уметност со строги правила, каде што еден погрешен чекор може да ја уништи целата магија.
Многумина од нас го започнуваат денот со шолја турско кафе, но ретко кој го подготвува на традиционален начин. Постојат неколку клучни грешки кои се прават од навика, а кои драстично влијаат на крајниот резултат – вкусот, аромата и густиот кајмак.

Грешка број еден: Температурата на водата
Најважното правило е дека подготовката секогаш започнува со ладна вода. Никогаш не треба да го ставате кафето во зовриена или топла вода. Ова е најчестата и најголемата грешка.

Причината е едноставна. Топлата вода веднаш го „гори“ кафето и го спречува правилното ослободување на неговата арома и вкус. За богато кафе и густ кајмак, потребно е постепено загревање заедно со водата.

Други чести пропусти
За добар вкус, користете свежо и ситно мелено кафе. Квалитетот на зрната е пресуден. Исто така, важно е да не го мешате кафето премногу, туку само еднаш на почетокот, откако ќе го ставите во ладната вода.

Кафето не смее да врие силно. Се трга од оган веднаш штом кајмакот ќе почне да се крева. Кајмакот е круната на доброто кафе, па затоа прво тој се сервира со лажичка во шолјите, а дури потоа внимателно се дотура остатокот од кафето.

Турското кафе е повеќе од пијалак; тоа е ритуал кој ја цени бавноста и прецизноста наспроти брзината на модерното живеење. Додека правењето грешки од навика ни дава брз резултат, почитувањето на традиционалните чекори го трансформира кафето од обична доза на кофеин во вистинско сетилно уживање, покажувајќи дека понекогаш најдобрите работи бараат трпение.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e