Време е да направите домашен кечап, вкусен и здрав без конзерванси .
Состојки:
- 1 кг излупени домати
- 200 грама моркови
- 200 грама кромид
- 2 големи чешниња лук
- 3 лажички морска сол
- 50 грама шеќер
- 1 лажиче оригано
- 5,6 листови босилек
- 1 рака сецкан магдонос
- 5 црвени пиперки
- 1 лажица сенф
- 6 листови целер
- 3 ловорови листови
Подготовка:
Направете мал засек на измиениот домат и потопете го во врела вода неколку минути, излупете го, кората ќе падне сама од себе, потоа изблендирајте.
Во 4 дл вода , исечете го кромидот, морковот, лукот, пиперката и листовите целер на помали парчиња и гответе десет минути. Изблендирајте сè и измешајте со доматот, додавајќи го ловоровиот лист и сенфот и гответе на средна температура околу 15 минути. Потоа додадете ги останатите зачини и гответе уште неколку минути, тргнете од шпоретот, извадете го ловорот и истурете во стерилизирани тегли.
Сервирање:
Одличен е за домашна пица, лазањи и друго јадење.