Рецепт за домашен кечап без конзерванси

Време е да направите домашен кечап, вкусен и здрав без конзерванси .

Состојки:

  • 1 кг излупени домати
  • 200 грама моркови
  • 200 грама кромид
  • 2 големи чешниња лук
  • 3 лажички морска сол
  • 50 грама шеќер
  • 1 лажиче оригано
  • 5,6 листови босилек
  • 1 рака сецкан магдонос
  • 5 црвени пиперки
  • 1 лажица сенф
  • 6 листови целер
  • 3 ловорови листови

Подготовка:

Направете мал засек на измиениот домат и потопете го во врела вода неколку минути, излупете го, кората ќе падне сама од себе, потоа изблендирајте.

Во 4 дл вода , исечете го кромидот, морковот, лукот, пиперката и листовите целер на помали парчиња и гответе десет минути. Изблендирајте сè и измешајте со доматот, додавајќи го ловоровиот лист и сенфот и гответе на средна температура околу 15 минути. Потоа  додадете ги останатите зачини и гответе уште неколку минути, тргнете од шпоретот, извадете го ловорот и истурете во стерилизирани тегли.

Сервирање:

Одличен е за домашна пица, лазањи и друго јадење.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e