Природни извори на витамин Ц

Познато е дека витаминот Ц е најдобар сојузник при градењето на добар имунитет.
Еве неколку намирници богати со витамин Ц и по колку милиграми од витаминот се содржат во 100 грама од намирницата.

Намирници:

Витамин Ц (мг/100 гр)

Шипки – 1025 мг.

Лута пиперка – 240 мг.

Лист од магдонос – 166 мг.

Пиперка свежа – 139 мг.

Рибизла (црна) – 136 мг.

Рен – 114 мг.

Киви – 98 мг.

Лимон – 77 мг.

Карфиол – 70 мг.

Јагода – 59 мг.

Портокал – 51 мг.

Зелка црвена – 50 мг.

Спанаќ – 47 мг.

Младо лукче – 47 мг.

Зелка – бела – 46 мг.

Цитрон – 45 мг.

Магдонос – корен – 41 мг.

Блитва – 39 мг.

Рибизла црвена 35 мг.

Кељ – 31 мг.

Мандарини – 31 мг.

Праз – 30 мг.

Ротквица – 29 мг.

Манго – 28 мг.

Грашок – 25 мг.

Малина – 25 мг.

Ананас – 21 мг.

Тиквица – 21 мг.

Боранија зелена – 20 мг.

Домат – 19 мг.

Пашканат – 18 мг.

Ананас – 15.4 мг.

Компир – 15 мг.

Орев – 15 мг.

Лук – 14 мг.

Дуња – 13 мг.

Цвекло 10 мг.

Банани – 9 мг.

Морков – 9 мг.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e