Прочитајте кои 10 намирници предизвикуваат целулит и исфрлете ги од вашата исхрана.
Од пилинзи и кремови за целулит, преку сауни и промена на навиките во исхраната, постојат навистина многу начини да си помогнете во борбата против целулитот. Денес, опширно ќе се занимаваме со храна што предизвикува целулит, бидејќи тоа е дефинитивно првиот фактор за негово создавање.
Значи, ако одлучите да ги следите сите чекори што ги предложивме досега, отстранувањето на одредена храна од вашата диета ќе ви помогне да ја постигнете целта. Се разбира, генетиката што предизвикува задржување на течности игра огромна улога во создавањето на целулит, но намалувањето на нездравата храна, шеќерот и солта, може да го направи целулитот помалку видлив.
1. Преработено месо и сирење
Преработеното месо, како и сирењата, содржат толку многу сол што потрошувачката одговара на 1/3 од дозволената дневна норма. Значи, ако сакате да продолжите да јадете салама и сирење без да се здебелите, изберете онакви што имаат мала содржина на сол. Бидете сигурни да пиете многу вода во текот на денот.
2. Конзервирана храна
Конзервираната храна се ферментира со сол за да остане непроменета подолго време. Можеби е лесен и брз оброк, но треба да знаете дека е подеднакво одговорен за целулитот, како и саламите и солените сирења.
3. Сода и безалкохолни пијалаци со шеќер
Секако, колку што солта е одговорна за создавање целулит, толку е и шеќерот. За жал, тој е прилично скриен во безалкохолни пијалаци, бидејќи тие не се слатки, обрнете внимание на нивната содржина на шеќер. Наместо нив пијте свежо исцедени природни сокови за да избегнете шеќер и да добиете повеќе витамини.
4. Свежо сирење
Свежото сирење може да биде релативно невкусно и лесно, но крие доволно сол. Еден дел од него може да содржи дури 1/3 од дневната количина што треба да ја содржи правилната исхрана.
5. Готови сосови
Готовите сосови можат да содржат и сол и шеќер. Поточно, сечивиот омилени сос за скара може да содржи половина од дозволената дневна количина шеќер во една порција. За среќа, самото пилешко може да биде вкусно, затоа консумирањето ваква храна е навистина непотребно.
6. Пица
Исхраната богата со нездрави масти може да ја забави циркулацијата на крвта и протокот на кислород до ткивата. Како резултат на тоа, сврзното ткиво ослабува, што го прави целулитот повидлив. За да го одржите нормалниот проток на крв, не само што мора да вежбате, туку и да избегнувате храна богата со заситени масти, како што е омилената пица.
7. Путер и маргарин
Путерот и маргаринот се друга храна што ги заглавува артериите и со тоа спречува нормална циркулација на крвта и оксигенација на ткивата.
8. Соја сос
Од време на време во науката за исхрана се откриваат многу митови, а еден од најновите е оној за сојата. Вашето омилено суши, кога се сервира со соја сос, има многу висока содржина на сол и може да предизвика задржување на течности. Поради тоа, може да почувствувате надуеност после оброк богат со соја. Ако сепак ја сакате во вашата исхрана, изберете онаква со мала содржина на сол.
9. Бел леб
Белиот леб можеби не се смета за сладок, а оброкот без леб не може да се смета за целосен, но тој е една намирница која за жал многу придонесува за целулитот. Белиот леб содржи рафинирани јаглехидрати, кои телото ги претвора во шеќер, а потоа во гликоза. Хранлива состојка која го оштетува колагенот, правејќи го целулитот многу полош отколку што е всушност.
10. Компири или чипс
Сите брзи закуски како чипс можат да бидат вкусни, но дали некогаш сте се запрашале зошто се толку вкусни и зависни? Бидејќи тие содржат подобрувач на вкусот наречен натриум глумат (E621). Натриум глутамат, кој им дава вкус на овие закуски, има можност да го зголеми апетитот, така што не можете да престанете да ги консумирате.
Од друга страна, кога не можете да престанете да јадете чипс, внесот на маснотии се зголемува и, следствено, складирање на маснотии во телото. И ако маснотиите се зголемуваат, целулитот станува повидлив. Ако барате подеднакво вкусна алтернатива, претпочитајте да јадете јаткасти плодови богати со омега 3 кои помагаат на здравјето на кожата и на целокупното здравје на телото.