Обично сме оптоварени со рок на траење затоа што не сакаме да фрламе намирници. За среќа, има производи кои немаат рок на траење, па затоа не треба да се грижите дали ги јадете, кога сте ги купиле и дали ги запишувате кога истече.
Еве неколку производи што доколку ги одржувате правилно, немаат рок на траење:
Ориз
Најдобра температура за чување ориз е 4,5 Ц степени и температури над тоа. Најдобро е оризот да го чувате во пластични кутии за храна или стаклени тегли.
Млеко во прав
Млеко во прав, произведено според сите здравствени стандарди, може да издржи подолг временски период, без да ја изгуби својата хранлива вредност. Се разбира, како и со оризот, многу е важно да го ставите млекото во соодветна кутија.
Грав
Истражувачите од универзитетот во Велика Британија откриле дека по 30 години стоење, гравот го менува визуелниот изглед, но сепак е прифатливо за употреба во итни случаи. Тие заклучиле дека за да трае долго, треба да се чува во стаклени тегли.
Сол
Солта е минерал, а не производ, така што не може да се скрши. Се разбира, минералот ја апсорбира водата многу брзо, така што со текот на времето се претвора во голема карпа. На крајот на краиштата, солта засекогаш останува сол.
Важно е да се запамети дека јодираната сол има рок на траење (една година). За време на тие години, јодот генерално испарува и солта го губи својот квалитет, иако сè уште можете да го користите како редовна сол за ручек.
Оцет
Белиот оцет е уште еден производ кој нема рок на траење, но мора да го чувате правилно. Доколку сакате вашиот оцет да трае долго, најдобриот начин да го зачувате е да го чувате во оригиналното шише, на ладно, темно место, подалеку од изворот на топлина.
Шеќер
Како сол, шеќерот може да трае долго време, особено ако го чувате во соодветниот сад. Шеќерот, како солта, апсорбира вода од воздухот и се претвора во камен, но не го губи својот квалитет.
Мед
Медот е единствена состојка која може да трае вечно, благодарение на неговиот хемиски состав што го попречува растот на бактериите. Ако купите запечатени тегли со мед, можете да бидете апсолутно сигурни дека нема да се скрши, бидејќи нема да дојде во контакт со воздух и вода.