Јаболката се едно од најздравите и најдобрите овошја што можете да ги вклучите во вашата дневна исхрана. Освен што се вкусни и заситувачки, тие содржат многу растителни влакна, што е неопходно за добро варење, стабилно ниво на шеќер во крвта и долготрајно чувство на ситост.
Добивајте вести на Viber
Едно јаболко со средна големина има околу 4 до 5 грама растителни влакна, што нè доближува значително до препорачаниот дневен внес од 25 до 38 грама. Сепак, според нутриционистите, не е важно кога го јадеме. Утрото се покажа како идеално време, пишува „EatingWell“.
Експертите се согласуваат: Утрото е идеално време за јаболко
„Иако нема ‘најдобро’ време за уживање во јаболко, истражувањата сугерираат дека утрото може да биде идеално време за максимизирање на придобивките од растителните влакна“, објаснува диететичарот Ејвери Зенкер.
Додавањето исечено јаболко во вашата утринска овесна каша или смути е лесен начин да го започнете денот на хранлив и избалансиран начин.
Предности од утринската консумација
Телото најдобро реагира на внес на влакна наутро бидејќи тогаш цревата се најактивни, синхронизирани со нашиот внатрешен часовник, нашиот циркадијален ритам. Јаболката содржат два вида влакна:
– Нерастворливите влакна го зголемуваат обемот на столицата и го поттикнуваат редовното варење.
– Растворливите влакна, особено пектинот, создаваат структура слична на желатин што го олеснува преминувањето низ цревата и ги храни добрите бактерии во цревата.
Постабилни нивоа на шеќер во крвта и подолго чувство на ситост
И покрај нивната природна сладост, јаболката не предизвикуваат ненадејни скокови на шеќерот во крвта. Пектинот го забавува варењето и помага во одржувањето на стабилни нивоа на гликоза. Затоа јаболката често се препорачуваат за луѓе кои сакаат да го спречат развојот на дијабетес тип 2.
Покрај тоа, влакната во јаболката го продолжуваат чувството на ситост, што помага во контролата на апетитот и телесната тежина. Експертите советуваат да јадете јаболко 10 до 15 минути пред оброк, на овој начин ќе се чувствувате сити побрзо и ќе јадете помалку.
Како да го зголемите внесот на влакна?
Едно јаболко на ден е одличен почеток, но за оптимален внес на влакна, корисно е да ја збогатите вашата исхрана со друга храна:
– Мешунките како грав и леќа содржат до 8 грама влакна во половина чаша.
– Лененото семе додадено во овесна каша или јогурт обезбедува дополнителни 4 грама.
– Целите зрна и лебот од цело зрно обезбедуваат повеќе влакна од белите верзии.
– Листестите зеленчуци како кељ, спанаќ или блитва може да се додадат во сендвичи, јајца, супи или смути.
