Како да ја подобриме состојбата на коските?

Коските се бели, цврсти органи кои го образуваат скелетот. Секоја коска во скелетот има определена форма и е специјализирана за вршење на определена функција. За коските преку тетиви се поврзуваат скелетните мускули, со кои се обезбедува определен начин на нивно движење.
Еве неколку навики кои ни помагаат да го подобриме здравјето на коските.

Трчајте
Не само што трчањето ќе ни помогне даодржуваме нормлана тежина, туку тоа е и тренинг со висок интензитет што ја подобрува состојбата на коските и коскеното ткиво.

Вежбајте
Вежбањето ќе ги поддржи вашите мускули, но исто така ќе има корисен ефект врз здравјето на коскениот систем.

Јадете повеќе јаткасти плодови
Бадемите, оревите, лешниците се добри извори на магнезиум, минерал кој ја подобрува структурата на коските и помага во апсорпцијата на калциум од страна на телото.

Внесувајте доволно витамин Д
Важно е вашето тело подобро да го апсорбира калциумот. Додадете повеќе риба во вашето мени. Богата е со витамин Д и омега-3, кои се важни за коските.

Намалете ги газираните пијалоци
Според некои студии, шеќерот во овие пијалоци, како и другите нездрави состојки што ги содржат, можат да влијаат на нивото на калциум на организмот.

Јадете избалансирано
Ако сакате да ги одржувате коските здрави, јадете сè повеќе свежо овошје и зеленчук, интегрални житарки, ореви, млечни производи и морска храна. Тие можат да го подобрат коскеното ткиво, но исто така ќе ви обезбедат фосфор, витамин К, витамин Б6 и Б12 и магнезиум.

Бидете внимателни со строги диети
Вие не треба да ја потценувате вашата исхрана, дури и кога се обидувате да намалите тежина. Диетата, исклучувајќи важни групи на храна, влијае на коскеното ткиво, синтезата на хормоните и особено естрогенот, што е неопходно за здравјето на коскениот систем.

Додадете корисни билки и зачини во вашето мени
Оригано, лук, бибер и друго се зачини кои можат да ви помогнат да ја намалите количината на сол што ја ставате во храната. Можете да видите повеќе здрави замени за сол. Храната богата со сол влијае на способноста на организмот да задржи калциум. На крај, но не и најмалку важно, бидете внимателни со потрошувачката на солени и преработени јадења, како што се зачинети ореви, чипови, закуски, колбаси.

Јадете повеќе маслинки и маслиново масло
Тие го зајакнуваат здравјето на коските. Добро е што маслинките не се маринираат така што немаат многу сол.

Додавајте лиснат зеленчук во менито

Одржувајте здрава тежина

Откажете се од пушење цигари

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e