Задржувањето на водата може да се појави преку целата година, но чувството на тешки, отечени нозе е особено честа појава во лето – и воопшто не е пријатно.
Добивајте вести на Viber
Добрата вест е дека постојат неколку начини да се спречи задржувањето на водата, а еден од нив е да се избегнува храна која го влошува задржувањето на течности. Храната што ја јадеме директно влијае на рамнотежата на течностите во телото, а некои вообичаени намирници можат да го поттикнат задржувањето на водата и да го влошат отокот.
„Едемот е медицински термин за оток предизвикан од акумулација на течност во ткивата. Најчесто се јавува во нозете, глуждовите и стапалата, но може да влијае и на рацете, лицето, па дури и на белите дробови“, објаснува лекарката д-р Асима Ханиф за „Vogue“.
Покрај медицинските состојби и одредени лекови, недостатокот на вежбање или лошата циркулација исто така може да бидат причина.
„Дури и едноставното седење или стоење подолг временски период, особено на топлина, може да предизвика оток“, додава тој.
Според хирургот д-р Тери Дуброу, жените често се поподложни на благ едем поради хормонални промени или патување.
„Тоа е начин на вашето тело да ви каже дека нешто не е во рамнотежа“, вели тој.
Значи, според лекарите, еве листа на храна што може да предизвика задржување на вода во телото.
Туна во конзерва
Поради солта додадена за време на преработката, конзервираната туна може да биде богата со натриум, што придонесува за задржување на вода.
Домати
Иако се богати со вода, доматите содржат хистамин, кој може да ја зголеми пропустливоста на крвните садови и да го поттикне задржувањето на течности. Спојувањето со диуретичен зеленчук како краставици може да помогне во ублажување на овој ефект.
Димен лосос
Како и конзервираната туна, димениот лосос е исто така богат со натриум.
„Натриумот е најголемиот виновник за задржување на вода“, вели д-р Дуброу.
Крекери
Крекерите често се сметаат за добра замена за леб, но како преработен производ, тие можат да бидат богати со сол.
„Рафинираните јаглехидрати го зголемуваат нивото на инсулин и го поттикнуваат воспалението, што може да го влоши отокот“, предупредува д-р Дуброу.
Зрели сирења
Сирењата како пармезан и чедар сирење се богати со сол бидејќи губат влага за време на зреењето, а солта се концентрира.
За борба против задржувањето на водата, д-р Дуброу препорачува храна богата со магнезиум и калиум – како бадеми, темно чоколадо, банани и авокадо за да помогнат во исфрлањето на вишокот вода. Краставиците, целерот, лубеницата, лиснатите зеленчуци и интегралните житарки ја подобруваат циркулацијата, додека бобинките, лукот, кромидот и ѓумбирот го намалуваат воспалението.
„Пиењето вода им помага на вашите бубрези и спречува задржување на течности“, додава д-р Ханиф, а д-р Дуброу препорачува и зелен чај и вода со лимон за природна детоксикација.
Покрај внимателниот избор на храна, вежбањето е исто така важно.
„Физичката активност е клучна. Дури и лесна прошетка може да помогне во исфрлањето на вишокот течности од нозете“, вели д-р Ханиф.
Ако седите многу, кревајте ги нозете секогаш кога можете. Конечно, важно е да го слушате вашето тело, ако отокот не исчезне или е придружен со ненадејно зголемување на телесната тежина, најдобро е да се консултирате со лекар.