Краставиците се зеленчук кој е особено популарен во лето и може да се сервира на различни начини.
Киселиме краставици, ги ставаме во салати, во сендвичи и ги мешаме со џин. Но, дали некогаш сте помислиле да пржите краставица?
Веројатно не, но после овој текст можеби ќе сакате да се обидете.
Краставиците може да се пржат и како такви се позастапени во азиските кујни, но во никој случај не треба да се резервираат за тој дел од светот.
Како и да планирате да ги испржите краставиците, најдобро е прво да ги извадите семките. Овој клучен чекор ќе ја намали количината на вода што се ослободува за време на готвењето. Краставицата пресечете ја на половина по должина и извадете ги семките со мала лажица. Потоа се сече вкрстено на парчиња со дебелина од околу 1,5 сантиметри. Иако не е задолжително, солењето на исечената краставица пред готвењето ќе помогне да се извади вишокот течност.
Префрлете ги исечените краставици во цедалка поставена во сад и посипете ги со сол. Оставете го да делува 20 до 30 минути, а потоа добро исплакнете под ладна проточна вода. Задолжително исушете ги со хартиени крпи или чиста крпа за садови пред да ги додадете во врелата тава со масло.
Исечените краставици имаат слично време на пржење како и тиквичките, само неколку минути додека не омекнат. За да ги спречите краставиците да станат кашести за време на пржењето, придржувајте се до методите за брзо готвење, како што се пржење во вок, но ако планирате да ги користите во чорба или супа, навистина не е важно колку долго ќе се пржат.
Вкусот на пржените краставици најдобро може да се спореди со вкусот на сировите краставици, само текстурата е различна. Со пржење на краставиците ќе се намали нивната препознатлива крцкавост, но тоа не е лошо за промена. Добро се комбинираат со различни вкусови, вклучувајќи лук, ѓумбир, соја и пржен сусам.